Musea in België

Musea in België zijn te bezoeken na reservering of ze zijn momenteel gesloten.

Komt u een onjuiste link tegen? Laat het even weten!
Alveringem - Mout- en Brouwhuis De Snoek
Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert u terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistingskelders.
Antwerpen - Rockoxhuis
Nicolaas Rockox kocht in 1603 de woning 'Den Gulden Rinck', nu Keizerstraat 10, en de woning ernaast, nr. 12. Van deze twee woningen maakte hij één prachtige patriciërswoning in Vlaamse renaissancestijl.
Baasrode - Scheepvaartmuseum
De geografische geschiedenis van Baasrode zorgde ervoor dat dit kleine Scheldedorp reeds in de vroegste Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.
Blankenberge - Zuivelmuseum
De bezoeker wandelt er door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen tijdens de voorbije vijf eeuwen en brengt het verhaal van de melk tot leven, van het verleden tot heden.
Bornem Wintam - Havesdonckhoeve
Een kronkelende kasseiweg temidden van akkers, weiland en bos brengt u tot op het aloude gehucht Nattenhaesdonck, waar het groen nog overheerst. In de omgeving van de pastoor Huveneersheuvel ligt de Havesdonckhoeve.
Brugge - Diamant Museum
Een wandeling door het museum is tevens een reis door de wereld en door de tijd. De bezoeker wordt verwelkomd in een ruime inkomhal waar hij wordt wegwijs geholpen door het personeel.
Damme - Sint-Janshospitaal
Dit gebouw werd volgens de overlevering in 1249 opgericht door Margareta van Constantinopel. Het verkreeg inkomsten dankzij de belasting op de wijnimport.
Damme - Uilenspiegelmuseum
Het Uilenspiegelmuseum toont 5 eeuwen Uilenspiegel. Wie is de echte Tijl Uilenspiegel? De ontembare levensgenieter natuurlijk.
Deinze - Museum van Deinze en de Leiestreek
De collectie van het huidige 'Museum van Deinze en de Leiestreek' bestaat enkel uit werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie.
Deurle - Museum Dhondt-Dhaenens
De vaste collectie van het MDD omvat een reeks werken van internationaal bekende Vlaamse kunstenaars en werden verzameld door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens.
Deurne - Zilvermuseum Sterckshof
Het Zilvermuseum is gevestigd in het kasteel Sterckshof. Als landelijk erkend museum profileert het Zilvermuseum zich tevens als onderzoeks- en promotiecentrum voor de edelsmeedkunst.
Diest - Pegasus Museum
Museum van de Belgische parachutisten. Het Pegasus Museum is gelegen in de Citadel te Diest, tevens de thuisbasis sinds 1953 van het 1ste Bataljon Parachutisten.
Gent - Design Museum
Design museum Gent is een culturele instelling van de Stad Gent en is in België enig in zijn soort. Het accent ligt op 20ste-eeuwse en hedendaagse vormgeving.
Gent - Museum voor schone kunsten
Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) stamt uit 1798 en is één van de oudste musea van het land. De collectie geeft op de eerste plaats een rijk beeld van de Vlaamse kunst van de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw.
Gent - Roger Raveel Museum
Dit museum is volledig gewijd aan de kunstenaar die geboren en getogen is in het leiedorpje Machelen. Raveel hoort thuis in het rijtje van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de naoorlogse periode. Zijn werk is tegelijk eigentijds en tijdloos.
Gent - School van toen
Het archief verzamelt, inventariseert en bewaart schoolmeubilair, didactisch en iconografisch materiaal, en alles over de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen.
Houthallen - Ons mijnverleden
Samen met jullie wil ik een stukje teruggaan in de tijd en ons Limburgs mijnverleden weer terug tot leven brengen. Ik wens je een aangenaam verblijf op mijn site!
Machelen - Roger Raveel Museum
Roger Raveel wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren. Het is eigentijds en tijdloos.
Mechelen - Horlogerie Museum
Het horlogeriemuseum is een privé museum met een speciaal karakter. Het wordt beheerd door Jozef Op de Beeck en zijn dochter Elke, beiden restaurateur van antieke klokken en horloges.
Mechelen - Speelgoed Museum
Kinderen verwonderen zich over de eenvoud van het speelgoed van hun grootouders en volwassenen wanen zich even opnieuw een kind bij het herkennen van speelgoed uit hun jeugd.
Passendale - De Oude Kaasmakerij
Foto's en geluidsfragmenten roepen op een levendige manier de tijd van toen weer op. Videobeelden vertellen u het hedendaagse kaasverhaal.
Peer - Dulle Griet museum
De Dulle Griet is wereldberoemd geworden door haar opvallende verschijning in het gelijknamige schilderwerk van Pieter Bruegel.Geen wonder dus dat het nieuwste museum in Peer Bruegelstad naar haar werd genoemd.
Peer - Armand Preud’homme museum
“Op de purp’ren hei”… wie kent niet het meest bekende, het meest Vlaamse van alle Vlaamse volksliederen? De componist van dit en nog andere muzikale pareltjes was de Peerse toondichter Armand Preud’homme (1904-1986).
Peer - Museum voor muziekinstrumenten
Musica vzw, impulscentrum voor muziek, presenteert op de bovenverdieping van het Oud Stadhuis een unieke collectie oude muziekinstrumenten die recent een volledige update onderging.
Sint-Amands - Provinciaal Museum Emile Verhaeren
Het Provinciaal Museum Emile Verhaeren is een literair museum volledig gewijd aan de Franstalige Vlaamse dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916)
Tienen - Suikermuseum
Het Suikermuseum mag zeker niet op het programma ontbreken wanneer je een bezoek brengt aan de suikerstad. In dit moderne museum gaan we op zoek naar de 'verloren smaak van suiker'.
Veurne - Bakkerijmuseum Walter Plaetinck
Ze bevat een rijk palet aan unieke stukken gaande van chocoladevormen, ambachtelijke ovens tot zelfs de bestelwagen die het brood leverde aan de Franse president Charles de Gaulle
Wervik - Nationaal Tabaksmuseum
Het Nationaal Tabaksmuseum beschikt over een rijke collectie tabaksverpakkingen en tabakspubliciteit.
Zottegem - Museum voor Folklore
Een reisje in grootmoeders tijd. Bijna op de top van de steile helling naar de dorpskom van Grotenberge staat de oude pastorij (1871). Hier word je in acht "kamers" meegevoerd op een boeiende tocht in grootmoeders tijd.
Zottegem - Provinciaal Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen
In het Provinciaal Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen verhaalt men hoe men in de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in landelijk Vlaanderen leefde. Hoe de Gallo-Romeinse Zuid-Oostvlaming at en dronk, ploegde en zaaide, bouwde en woonde.

© www.moetjekijken.nl