Musea in Nederland


Aalsmeer - Historische Tuin
Doelstelling van de Tuin is het in stand houden van vroeger geteelde gewassen, vroegere opstanden tevens het bewaren van oude teeltwijzen en historische materialen.
Alkmaar - Biermuseum
Bier is al duizenden jaren de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Het museum laat zien hoe we het de laatste honderd jaar gemaakt en gedronken hebben.
Alkmaar - Kaasmuseum
Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen. De collectie bestaat ondermeer uit historische gebruiksvoorwerpen, film beeldmateriaal en schilderijen.
Amersfoort - Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis stelt zich ten doel de belangstelling voor het werk en de ideeën van de schilder Piet Mondriaan levend te houden en te activeren.
Amsterdam - Brilmuseum
Het Nationaal Brilmuseum Amsterdam geeft u een reis door de tijd, van 700 jaar kunst, cultuur en geschiedenis van de bril. Gevestigd in een oogverblindend huis uit 1620!!!!
Amsterdam - Kuiperijmuseum
De Molen van Sloten en het Kuiperijmuseum: 2 bezienswaardigheden onder 1 dak !
Amsterdam - Tassenmuseum Hendrikje
is een uniek museum dat de geschiedenis van de westerse damestas laat zien: Vanaf de late Middeleeuwen tot in deze eeuw.
Amsterdam - Woonbootmuseum
Het enige Woonbootmuseum ter wereld!
Andijk - Hoedenmuseum "Zet 'm op"
heeft een verzameling van zo'n 400 hoeden.
Arnhem - Nederlands Wijn Museum
Na een bezoek weet u meer van de wijncultuur, de wijnbouw, de wijnbereiding en de rol van de wijn in de samenleving, dan u ooit voor mogelijk hield
Assen - Draaiorgelmuseum
Heeft als doelstelling het wekken van belangstelling voor het draaiorgel als culturele en folkloristische waarde.
Asten - Klok en Peel museum
Die grote, bronzen torenklokken met hun diepe stem zijn niet zo maar uit de lucht komen vallen. Minstens 3000 jaar geleden werd de basis voor hun klankrijkdom gelegd.
Bovenkant pagina
Barneveld - Pluimveemuseum
De geschiedenis van kip en ei wordt op boeiende wijze getoond. Donzige kuikens net uit de broedmachine mogen vastgepakt worden, 20 oudhollandse rassen zijn in de hoendertuin te bekijken, een veilinglokaal waar u zelf de koper bent, een leuke museumwinkel en speurtochten voor de kinderen: leuk en leerzaam voor jong en oud!
Beers - Museum Veeteelt en K.I.
Allerhande voorwerpen, die in de loop van de tijd zijn gebruikt bij de veeverbetering behoren tot de collectie van ruim 2600 objecten.
Berg en Dal - Afrika Museum
Het Afrika Museum is een levend museum, dat met zijn inspirerende presentaties en speciale activiteiten de bezoekers wil laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanse culturen.
Beverwijk - Museum Kennemerland
De vaste collectie bestaat uit een groot aantal deelverzamelingen, waarvan Velser aardewerk en Kinheim tapijten de grootste verzamelingen zijn.
Borculo - Brandweer Museum Borculo
Dit museum is in het bezit van veel brandweermaterieel dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps.
Borculo - Kristalmuseum
Het museum laat u de wondere wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen zien. Het museum beschikt over een collectie van de meest unieke mineralen en fossielen.
Breda - Bierreclamemuseum
Er is een bijzondere verzameling emaillen reclameborden te zien. Dit zijn er meer dan 1000 en daarmee is dit de grootste collectie in van Nederland.
Broek op Langedijk - Museum BroekerVeiling
Museum BroekerVeiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld en viert in 2012 het 100-jarig bestaan. Het is ook 125 jaar geleden dat in Broek op Langedijk het veilen bij afslag is ontstaan, dat tegenwoordig bij alle grote veilingen wordt toegepast.
Budel - Museum Jan Corver
Het radiozendamateurisme is een hobby van ruim honderd jaar oud. Desondanks is het nog steeds een springlevende hobby.
Cruquius - Museum De Cruquius
Stoomgemaal De Cruquius behoort tot het Werelderfgoed en is een symbool voor de eeuwenlange Nederlandse strijd tegen het water.
Bovenkant pagina
Culemborg - Elvis Presley museum
Een indrukwekkende collectie van onder andere kleding, elpees en de gouden platen van Elvis.
Er is ook een winkel waar Elvis artikelen gekocht kunnen worden.
De Rijp - Museum In 't Houten Huis
Het museum biedt u een zeer gevarieerde collectie over de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland.
Bovenkant pagina
Delft - Botanische tuin
Via diverse wandelroutes komt u van alles te weten over het plantenleven in de tuin. Voor kinderen is er een spannende speurtocht uitgezet.
Delft - Museum Kouwenhoven
Het winkeltje is in 1867 opgericht door de heer H.J. Kouwenhoven. Door de jaren heen groeide de zaak uit tot bloeiende drogisterij.
Delft - Paul Tétar van Elven
De historische kamers bevatten een grote collectie schilderijen, aardewerk en porselein. Verder beschikt het museum over één van de best bewaarde interieurs van Nederland.
Delft - Reptielenzoo Serpo
Slangen, spinnen en krokodillen,u ziet ze allemaal in reptielenzoo Serpo. In ruim honderd terraria wordt de bezoeker een blik gegund in de mysterieuze wereld van reptielen.
Delfzijl - Muzeeaquarium
Het zeeaquarium is gevestigd in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Binnen deze muren van de bunker bevinden zich aquaria met vissen, schaal- en weekdieren uit de Noordzee en Waddenzee. Deze zijn schitterend ingericht en een plezier om naar te kijken.
Den Helder - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Het Reddingmuseum geeft een goed beeld van het Nederlandse zeereddingwezen en veiligheid op het water.
Diepenheim - Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
In het Oranjemuseum vindt men een scala aan voorwerpen die allemaal te maken hebben met het Koningshuis.
Dieteren - Merklappenmuseum
De verzameling bestaat uit 300 oude merk- en stoplappen uit verschillende Europese landen.
Doetinchem - Openbaar Vervoer Museum
Het museum bevat waardevolle, veelal historische modellen op het gebied van trein-, tram- en busvervoer.
Doetinchem - Tukar Menukar
Een museum met een expositie van etnografische ruil- en betaalmiddelen uit Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, zoals bruidsschatten, dodenbetalingen, grafgiften en bankbiljetten. Op afspraak te bezichtigen.
Eelde - Klompenmuseum
Het Internationaal Klompenmuseum heeft de belangrijkste collectie klompen van Europa en 1 van de grootste collecties.
Jaarlijks een nieuwe expositie op gebied van klompen.
Bovenkant pagina
Emmen - Ergens in Nederland 1939-1945
Een museum van een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog. Regelmatig geopend.
Enkhuizen - Flessenscheepjesmuseum
Er staan in dit museum vijfhonderd scheepjes in flessen uitgestald. Hoe dat de scheepjes in de flessen gewriemeld worden, is na een bezoek aan dit museum geen geheim meer voor u.
Enkhuizen - Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum biedt u aantrekkelijke en gevarieerde arrangementen. De invulling kan educatief of sportief zijn, maar is altijd origineel en ontspannend.
Enkhuizen - Enkhuizer Almanak Museum
In het museum is een expositie ingericht van bijzondere archiefstukken met de nadruk op behoud en beheer van de collectie in een sfeer van hi-tech en nostalgie.
Enter - Klompenmuseum
Enter was vroeger een echt 'klompendorp' en telde ooit meer dan 300 klompenmakers. Smokkelklompen, voetbalklompen en nog veel meer unieke klompen uit binnen- en buitenland vindt u hier.
Exmorra - Fries landbouw Museum
Het Frysk Lanbou Museum beschikt over uitgebreide collecties met betrekking tot de (Friese) agrarische geschiedenis: van machines en gereedschappen tot 'pronk en sier'.
Franeker - Eise Eisinga Planetarium
Hier bevindt zich het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit bewegende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 gebouwd door de wolkammer Eise Eisinga.
Bovenkant pagina
Geldrop - Weverijmuseum
Het weverijmuseum verzamelt machines, die van 1850 tot heden door de textielindustrie gebruikt werden.
Giethoorn - De Oude Aarde
Al sinds 1969 dé inspirerende thuisplaats voor één van 's Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen, verzameld uit de moederschoot der aarde.
Glanerbrug - Zandlopermuseum
Het is de grootste verzameling zandlopers in Nederland, mee dan 3000. Te zien zijn onder anders zandlopers, kookwekkers, dokaklokken, stopwatches, bakerklokken, foto's, postzegels en telefoonkaarten met zandlopermotief. Het kleinste exemplaar is 4 centimeter, het grootste 1,8 meter.
Bezoek op afspraak, tel 053-4613765, toegang is gratis.
Haarlem - Het Dolhuys
In Het Dolhuys zijn het vooral de patiënten die vertellen wat gekte betekent. Hun verhalen zijn de leidraad geweest in de vormgeving van het museum.
Bovenkant pagina
Harmelen - W.G. van de Hulst museum
Van kinderboekenschrijver Willem Gerrit van de Hulst zijn 3500 boeken zijn tentoongesteld in allerlei talen en drukken, zodat de kaft te zien is. Het museum is op afspraak gratis te bezoeken. Ook groepen zijn welkom! Tel. 0348-442175
Hattem - Nederlands Bakkerijmuseum
De bakker neemt u mee langs alle hoogte- en dieptepunten in een mensenleven waarin brood- en bankettradities een rol speelden en spelen.
Heino - Kasteel Het Nijenhuis
Kasteel Het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap.
Hellendoorn - Smederijmuseum
Het smidsvak is een van de oudste beroepen ter wereld. 3000 jaar voor Christus wordt het handwerk van de smid al beschreven.
Hengelo (G) - Achterhoeksmuseum 1940-1945
Bijzondere diorama's met veel zorg opgebouwd vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en dat met veel aandacht voor de Achterhoek.
Hengelo - Twents Techniek Museum
Het museum heeft diverse educatieve programma's ontwikkeld voor de groepen 4 t/m 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
Hillegom - Fordmuseum
De grootste particuliere Fordverzameling ter wereld. Uit respect voor Ford en om die fraaie modellen van weleer voor het nageslacht te bewaren, ontstond deze bijzondere collectie.
Hilvarenbeek - Likeur & Fris Museum
De meest uitgebreide likeurcollectie binnen Europa is te zien. In de frisdranken afdeling staan machines aan uit de periode 1890-1950. Ook heeft men een voor Europa unieke collectie verpakkingsglas vanaf 1600.
Hilvarenbeek - Museum De Dorpsdokter
Niemand verwacht hier een medisch-historische collectie van de plattelandsdokter. Toch is de collectie "de dorpsdokter van vroeger" de trots van dit museum.
Hindeloopen - Schaatsmuseum
U treft hier ondermeer de grootste schaatscollectie ter wereld. Het thema IJSPRET staat in alle opzichten centraal.
Hoek van Holland - Museum RockArt
Waar muziek en kunst elkaar ontmoeten.....
Hoogezand - Noordelijk Bus Museum
Een deel van de 30 historische bussen is liefdevol gerestaureerd en staat in het museum.
Hoorn - Museum van de Twintigste Eeuw
Nostalgisch museum vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw.
Pure nostalgie en volop jeugdsentiment!
Hoorn - Westfries Museum
Achter een 17de eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders.
Houwerzijl - Theemuseum
Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken.
Joure - Museum Joure
Producten van industrieën en ambachten uit eind 19e eeuw. Er is een natuurafdeling waar flora en fauna van de omgeving in beeld gebracht worden. En er is van Douwe Egberts een koffie- thee- en tabakscollectie te zien.
Bovenkant pagina
Joure - Puzzelmuseum
Het museum staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Bezoek op afspraak.
Kampen - Ikonenmuseum Kampen
Hier maakt u kennis met 'de Beelden van het Licht' en ervaart u wat iconen te zeggen hebben. Het museum toont houten en bronzen iconen uit de 15e tot de 19e eeuw.
Langenboom - Museum voor Nostalgie en Techniek
De Verzameling van Wim van Schayik: een unieke collectie van gerestaureerde tractoren, stationaire motoren, antieke gereedschappen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
Bezoek op afspraak voor groepen vanaf 20 personen.
Bovenkant pagina
Leek - Nationaal Rijtuigmuseum
Het museum bezit een grote collectie rijtuigen, arrensleden, tuigen, zadels, gereedschappen, schilderijen, prenten en kleding.
Maarssen - Nederlands Drogisterij Museum
Bezit tienduizenden artikelen uit de rijke historie van de Nederlandse drogisterijbranche. In het museum staan ongeveer 150 gapers.
Malden - Accordeonmuseum
Naast een uitgebreide collectie accordeons, harmonica's, concertina's, bandonions en (mond-) harmonica's vindt u in het museum ook enkele speeldozen en kleine draaiorgeltjes.
Markelo - Museum Eungs Schöppe
Een gezellig museum over de mode van vroeger, streekgewoonten, vlas- en textielproductie enz.
Medemblik - Bakkerijmuseum
In het museum kunt u zien hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. In het hele museum proeft u de sfeer van vroeger. Er zijn dagelijks demonstraties, bijvoorbeeld voor het maken van een (klap)roos van marsepein.
Medemblik - Nederlands Stoommachinemuseum
De geschiedenis van zowel het gemaal de "Vier Noorder Koggen" alsmede de ontwikkeling en betekenis van stoommachines worden levend gehouden. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld weer.
Middenbeemster - Museum Betje Wolff
Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven.
Nieuwolda - Kinderwagenmuseum
Het museum is gevestigd in een Oldambtster hereboerderij uit 1905. In de pronkkamers van het voorhuis en onder de kap van de enorme schuur, vindt u honderden kinderwagens.
Bovenkant pagina
Noardburgum - Klompenmuseum
Wat ooit begon als hobby, is uitgegroeid tot een educatief museum. Klompen uit alle delen van de wereld zijn hier te bezichtigen.
Noordbroek - Nederlands Strijkijzer Museum
Hier vindt u de geschiedenis van het strijkijzer. Deze gaat tot wel 1000 jaar terug.
Nijmegen - Museum Het Valkhof
Een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. Maar ook oude kunst met veel oog voor de bewogen geschiedenis van Nijmegen.
Nijmegen - Nationaal Fietsmuseum
Het enige fietsmuseum dat Nederland rijk is! - herbergt een schat aan informatie, compleet met zo'n 250 echte, antieke exemplaren.
Nijmegen - Natuurmuseum
In het museum kan jong en oud kennismaken met natuur en landschap van de regio en een grote verzameling dieren, planten en stenen, afkomstig van het Gelderse rivierengebied.
Nuth - Droommuseum Oneiron
Het (vooralsnog) kleinste museum van Nederland.
Ommen - Nationaal Tinnen Figuren Museum
Kom binnen in de kleine wereld van het tinnen figuur.
Bovenkant pagina
Oudeschild - Maritiem & Jutters Museum
De beroemde Jutterij van het museum mág u niet missen.
Ouwsterhaule - Nationaal Openbaar Vervoermuseum
Over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Friesland zien, o.a. trams, streekbussen, modellen van trams, een modelspoorbaan, oude gereedschappen en kaartjesapparaten.
Rotterdam - Kunsthal
De Kunsthal Rotterdam is een tentoonstellingsgebouw waar jaarlijks ongeveer 25 exposities worden georganiseerd.
Bovenkant pagina
Schiermonnikoog - Schelpenmuseum
Maak kennis met de bijzondere wereld van de weekdieren.U ziet hier ruim 1500 soorten schelpen.
Sint Oedenrode - Jukeboxenmuseum
Doorlopend staan ruim 150 jukeboxen opgesteld. U vindt hier o.a. de complete assortimenten van Wurlitzer, Seeburg, Ami, Rock-Ola.
Sneek - Fries Scheepvaartmuseum
Een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Ook geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.
Swartbroek (Weert) - theepottenmuseum
Meer dan 1600 bijzondere theepotten zijn te zien.
Terborg - Het eekhoorn/koekplanken museum
Meer dan 2000 eekhoonbeeldjes, andere items met eekhoorns en 500 (speculaas)koekplanken. Iedere donderdag gratis te bezichtigen tussen 10 en 15 uur.

Bovenkant pagina
Terschuur - Oude Ambachten en Speelgoedmuseum
In Terschuur vindt U het Oude Ambachten en Speelgoed Museum. Eigenlijk zijn het twee musea in één, met een totale expositieruimte van wel 4000 m2
Tiel - Streekmuseum Tiel
Het Streekmuseum Tiel is een modern museum met een nostalgische knipoog naar het verleden van Tiel en het fruitmannetje Flipje.
Uithuizermeeden - museum Het Behouden Blik
heeft een uitgebreide verzameling blikken en curiosa. Kom en laat u verrassen door de blik van herkenning en kijk mee hoe onze samenleving is veranderd, of juist niet.
Geopend: donderdags van 10 – 17 uur, andere dagen op afspraak. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in het Onderhoudsblik wordt op prijs gesteld.
Utrecht - Hoedenmuseum Gossip and Whispering
beschikt over een grote collectie hoeden, welke een compleet beeld geven van hoeden vanaf begin 20e eeuw tot heden.
Utrecht - Museum voor het Kruideniersbedrijf
hier het romantische kruidernierswinkeltje Betje Boerhave, anno 1873.
Boven het winkeltje is het museum, vol met curiositeiten uit het oude gruttersbedrijf.
Utrecht - Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement
Carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, smartlappen, tingeltangels, automatische orkesten, straat-, kermis- en dansorgels worden live gespeeld.
Valkenswaard - Nederlands Steendrukmuseum
U vindt een unieke collectie beeldmateriaal en techniek. De historische, technische èn artistieke kanten van het steendrukken komen aan bod.
Bovenkant pagina
Veenhuizen - Glasmuseum
Bewonder het rijke verleden, het heden en de toekomst van glas.
Bij voldoende belangstelling zijn er demonstraties glasblazen.
Velp - Gelders Geologisch Museum
In het museum is een mini-tentoonstelling over trilobieten. Zij leefden op en nabij de zeebodem. Sommigen beweren dat ze verwant zijn aan onze pissebedden. Zij behoren tot de geleedpotigen.
Vledder - Musea
*Het Museum Hedendaagse Grafiek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de grafiek met voorbeelden uit verschillende genres en perioden.
*Het Museum Hedendaagse Glaskunst richt zich voornamelijk op multipels, al zijn er ook eenmalige werken aangekocht.
*Het Museum Valse Kunst is enig in de wereld en dat staat in Vledder. Daar kunt u de Mona Lisa aanraken en van heel dichtbij bekijken.
Vorchten - Poppenspelmuseum
Een bonte collectie van wayangfiguren, hand-, stang- en stokpoppen, marionetten, schimmenspelen, papieren theatertjes, foto's, boeken, posters en prenten.
Waalwijk - Nederlands Leder en Schoenenmuseum
De streek rond Waalwijk, de zogenaamde Langstraat, is het gebied in Nederland waar van oudsher looierijen waren gevestigd en waar schoenen werden gemaakt.
Bovenkant pagina
Wehl - Ut Olde Ambacht
Meer dan 15.000 gegroepeerde artikelen die een uniek verhaal vertellen. Ze tonen de logica van de menselijke geest, de kunst van 101 ambachten en de perfectie van handwerk.
Westerbork - Museum van Papierknipkunst
In dit museum kunt u "schilderijen" van knipselingen bekijken, maar veel leuker is dat u zelf leert knipselingen te maken. De knipster doet voor hoe dit moet.
Winkel - Nederlands Parfumflessen Museum
Heeft een zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.
Workum - Jopie Huisman Museum
Tekeningen, schilderijen en verzamelingen van de kunstschilder en oud-ijzer – en lompenkoopman Jopie Huisman.
Woubrugge - Museum Hemessen
Het Museum geeft bezoekers een kijkje in de geschiedenis van de Rijnlandse dorpen Woubrugge en Hoogmade en het verdwenen dorp Jacobswoude.
Vanaf 5 april 2014 wordt een tentoonstelling gehouden van bijna 100 eierdoppen en 2.000 vingerhoeden. De vingerhoeden gaan allemaal in de verkoop.
IJmuiden - IJmuider Zee- en Havenmuseum
In het museum wordt een beeld geschetst van historische en hedendaagse maritieme activiteiten en de sociaal-economische ontwikkeling in de IJmond.
Bovenkant pagina
Zaamslag (gem. Terneuzen) - Minox museum
Minox is een miniatuur spionage camera bekend bij alle spionage diensten ter wereld. Bijna de gehele minox collectie en enige klonen zijn te zien in het Minox museum, de collectie bestaat uit ongeveer 2000 verzamelstukken.
Te bezoeken op afspraak (tel. 0115 432284).
Zaandam - Molenmuseum
Tocht langs elf Zaanse molens en bezoek aan het Molenmuseum.
Zaandam - Museum van het Nederlandse Uurwerk
In de collectie van het Museum bevinden zich o.m. enkele zeer bijzondere Nederlandse klokken zoals een staand horloge van Antonius Hoevenaer en uiteraard diverse Zaanse klokken.
Zandvoort - Juttersmuseum
Jutten is het oprapen van voorwerpen op het strand, niet wetend van wie ze komen of zijn.
Zandvoort - Zandvoorts Museum
Het Zandvoorts Museum huisvest een oudheidkundige afdeling, waar de Zandvoortse historie wordt tentoongesteld.
Zoeterwoude - Museum De Bommelzolder
Het museum heeft een grote collectie van het werk van Marten Toonder, bijvoorbeeld heer Bommel en Tom Poes.
Verzin een list om op bezoek te gaan! Omdat voor een heer van stand geld geen rol speelt, is de toegang tot het museum gratis.
Zuidhorn - Museum de Verzamelaar
Een prachtig gevarieerde collectie, met voor "elck wat wils". Maar het verhaal achter een voorwerp is vaak nog veel interessanter; en dat maakt dit museum speciaal! Op afspraak geopend.

© www.moetjekijken.nl