Musea in Nederland

Let op:
Controleer altijd of het museum nog bestaat,
soms is bezoek pas mogelijk na reservering.
Musea kunnen ondertussen gesloten of verhuisd zijn.

Komt u een onjuiste link tegen? Laat het even weten!
Aalsmeer - Historische Tuin
Doelstelling van de Tuin is het in stand houden van vroeger geteelde gewassen, vroegere opstanden tevens het bewaren van oude teeltwijzen en historische materialen.
Alkmaar - Biermuseum
Bier is al duizenden jaren de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Het museum laat zien hoe we het de laatste honderd jaar gemaakt en gedronken hebben.
Alkmaar - Kaasmuseum
Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen. De collectie bestaat ondermeer uit historische gebruiksvoorwerpen, film beeldmateriaal en schilderijen.
Amersfoort - Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis stelt zich ten doel de belangstelling voor het werk en de ideen van de schilder Piet Mondriaan levend te houden en te activeren.
Amsterdam - Kuiperijmuseum
Rembrandt Molen van Sloten en het Kuiperijmuseum: 2 bezienswaardigheden onder 1 dak!
Amsterdam - Woonbootmuseum
Het enige Woonbootmuseum ter wereld!
Andijk - Hoedenmuseum "Zet 'm op"
heeft een verzameling van zo'n 400 hoeden.
Asten - Klok en Peel museum
Die grote, bronzen torenklokken met hun diepe stem zijn niet zo maar uit de lucht komen vallen. Minstens 3000 jaar geleden werd de basis voor hun klankrijkdom gelegd.
 
Axel - Museum Het warenhuis
De geschiedenis van de streek, met als n van de hoogtepunten de collectie streekdracht, wordt op een bijzondere en interactieve wijze tentoongesteld. Het museum laat jong en oud vroegere tijden beleven.
Bovenkant pagina
Barneveld - Pluimveemuseum
De geschiedenis van kip en ei wordt op boeiende wijze getoond. Donzige kuikens net uit de broedmachine mogen vastgepakt worden, 20 oudhollandse rassen zijn in de hoendertuin te bekijken, een veilinglokaal waar u zelf de koper bent, een leuke museumwinkel en speurtochten voor de kinderen: leuk en leerzaam voor jong en oud!
Beers - Museum Veeteelt en K.I.
Allerhande voorwerpen, die in de loop van de tijd zijn gebruikt bij de veeverbetering behoren tot de collectie van ruim 2600 objecten.
Berg en Dal - Afrika Museum
Het Afrika Museum is een levend museum, dat met zijn inspirerende presentaties en speciale activiteiten de bezoekers wil laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanse culturen.
Beverwijk - Museum Kennemerland
De vaste collectie bestaat uit een groot aantal deelverzamelingen, waarvan Velser aardewerk en Kinheim tapijten de grootste verzamelingen zijn.
Borculo - Brandweer Museum Borculo
Dit museum is in het bezit van veel brandweermaterieel dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps.
Borculo - Kristalmuseum
Het museum laat u de wondere wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen zien. Het museum beschikt over een collectie van de meest unieke mineralen en fossielen.
Boxtel - Nederlands Strijkijzer Museum
Dit is een museum met een collectie hele mooie strijkbouten en, andere bijpassende attributen uit deze tijd en een collectie Brabantse mutsen.
Breda - Bierreclamemuseum
Er is een bijzondere verzameling emaillen reclameborden te zien. Dit zijn er meer dan 1000 en daarmee is dit de grootste collectie in van Nederland.
Breskens - Visserijmuseum
Het Visserijmuseum Breskens vertelt een boeiend verhaal van de zee, over de Breskens vissers en hun bijzondere vangsten van fossielen, schelpen en andere zeeschatten, maar ook over de gevaarvolle oorlogsjaren op zee in de 1e en 2e wereldoorlog met verlies aan mensenlevens door zeemijnen.

Broek op Langedijk - Museum BroekerVeiling
De oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.

Budel - Museum Jan Corver
Het radiozendamateurisme is een hobby van ruim honderd jaar oud. Desondanks is het nog steeds een springlevende hobby.
Cruquius - Museum De Cruquius
Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water.
Bovenkant pagina
Culemborg - Elvis Presley museum
Een indrukwekkende collectie van onder andere kleding, elpees en de gouden platen van Elvis. Geopend op afspraak
Er is ook een winkel waar Elvis artikelen gekocht kunnen worden.
De Rijp - Museum In 't Houten Huis
Het museum biedt u een zeer gevarieerde collectie over de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland.
Bovenkant pagina
Delft - Botanische tuin
Via diverse wandelroutes komt u van alles te weten over het plantenleven in de tuin. Voor kinderen is er een spannende speurtocht uitgezet.
Den Helder - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Het Reddingmuseum geeft een goed beeld van het Nederlandse zeereddingwezen en veiligheid op het water.
Diepenheim - Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
In het Oranjemuseum vindt men een scala aan voorwerpen die allemaal te maken hebben met het Koningshuis.
Dieteren - Merklappenmuseum
De verzameling bestaat uit 300 oude merk- en stoplappen uit verschillende Europese landen. Te bezoeken op afspraak.
Doesburg - Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek
In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. Te zien is hoe mosterd vandaag de dag wordt gemaakt en hoe de mosterdpotjes gevuld worden. In het mosterdmuseum is zijn honderden oude en nieuwe mosterdpotjes bekijken.
Doesburg - Lalique museum
Het Lalique Museum is geheel gewijd aan de da Vinci van de juwelen- en glaskunst René Lalique (1860-1945). Zijn werk is vervuld van symboliek en "geheime" details. Het museum schenkt daarnaast aandacht aan de werken van tijdgenoten zoals Jan Toorop en Marc Chagall.
 

Doetinchem - Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum
Het museum bevat waardevolle, veelal historische modellen op het gebied van trein-, tram- en busvervoer.

Doetinchem - Tukar Menukar
Een museum met een expositie van etnografische ruil- en betaalmiddelen uit Nederlands-Indi en Nieuw-Guinea, zoals bruidsschatten, dodenbetalingen, grafgiften en bankbiljetten. Op afspraak te bezichtigen.
Eelde - Klompenmuseum
Het Internationaal Klompenmuseum heeft de belangrijkste collectie klompen van Europa en 1 van de grootste collecties.
Jaarlijks een nieuwe expositie op gebied van klompen.
Bovenkant pagina
Emmen - Ergens in Nederland 1939-1945
Een museum van een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog. Regelmatig geopend.
Enkhuizen - Flessenscheepjesmuseum
Er staan in dit museum vijfhonderd scheepjes in flessen uitgestald. Hoe dat de scheepjes in de flessen gewriemeld worden, is na een bezoek aan dit museum geen geheim meer voor u.
Enkhuizen - Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum biedt u aantrekkelijke en gevarieerde arrangementen. De invulling kan educatief of sportief zijn, maar is altijd origineel en ontspannend.
Enkhuizen - Enkhuizer Almanak Museum
In het museum is een expositie ingericht van bijzondere archiefstukken met de nadruk op behoud en beheer van de collectie in een sfeer van hi-tech en nostalgie.
Enter - Klompenmuseum
Enter was vroeger een echt 'klompendorp' en telde ooit meer dan 300 klompenmakers. Smokkelklompen, voetbalklompen en nog veel meer unieke klompen uit binnen- en buitenland vindt u hier.
Franeker - Eise Eisinga Planetarium
Hier bevindt zich het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit bewegende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 gebouwd door de wolkammer Eise Eisinga.
Bovenkant pagina
Geldrop - Weverijmuseum
Het weverijmuseum verzamelt machines, die van 1850 tot heden door de textielindustrie gebruikt werden.
Giethoorn - De Oude Aarde
Al sinds 1969 d inspirerende thuisplaats voor n van 's Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen, verzameld uit de moederschoot der aarde.
Glanerbrug - Zandlopermuseum
Het is de grootste verzameling zandlopers in Nederland, mee dan 3000. Te zien zijn onder anders zandlopers, kookwekkers, dokaklokken, stopwatches, bakerklokken, foto's, postzegels en telefoonkaarten met zandlopermotief. Het kleinste exemplaar is 4 centimeter, het grootste 1,8 meter.
Bezoek op afspraak, tel 053-4613765, toegang is gratis.
Groningen - Storyworld
Het museum voor strips, animatie en games.
Haarlem - Draaiorgelmuseum
De collectie bestaat uit een aantal bijzondere historische draaiorgels voor verschillend gebruik. Tevens is een authentiek Engels theaterorgel genstalleerd.
Haarlem - Het Dolhuys
In Het Dolhuys zijn het vooral de patinten die vertellen wat gekte betekent. Hun verhalen zijn de leidraad geweest in de vormgeving van het museum.
Bovenkant pagina
Hattem - Nederlands Bakkerijmuseum
De bakker neemt u mee langs alle hoogte- en dieptepunten in een mensenleven waarin brood- en bankettradities een rol speelden en spelen.
Heino - Kasteel Het Nijenhuis
Kasteel Het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap.
Hengelo - Twents Techniek Museum
Het museum heeft diverse educatieve programma's ontwikkeld voor de groepen 4 t/m 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
Hilvarenbeek - Museum De Dorpsdokter
Niemand verwacht hier een medisch-historische collectie van de plattelandsdokter. Toch is de collectie "de dorpsdokter van vroeger" de trots van dit museum.
Hindeloopen - Schaatsmuseum
U treft hier ondermeer de grootste schaatscollectie ter wereld. Het thema IJSPRET staat in alle opzichten centraal.
Hoek van Holland - Museum RockArt
Waar muziek en kunst elkaar ontmoeten.....
Hoogezand - Nationaal Bus Museum
Een deel van de 30 historische bussen is liefdevol gerestaureerd en staat in het museum.
Hoorn - Museum van de Twintigste Eeuw
Nostalgisch museum vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw.
Pure nostalgie en volop jeugdsentiment!
Hoorn - Westfries Museum
Achter een 17de eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders.
Houwerzijl - Theemuseum
Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken.
Hulst - Museum Hulst
Onder andere: archeologie van stad en streek, streekdrachten en streeksieraden, landbouw en ambachten, de vesting Hulst, Reynaert de Vos, verzameling schilderijen van de Hulster schilder Jan R. Haak en een topstuk van de Vlaamse meester Cornelis de Vos.
Joure - Museum Joure
Producten van industrien en ambachten uit eind 19e eeuw. Er is een natuurafdeling waar flora en fauna van de omgeving in beeld gebracht worden. En er is van Douwe Egberts een koffie- thee- en tabakscollectie te zien.
Bovenkant pagina
Joure - Puzzelmuseum
Het museum staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Bezoek op afspraak.
Kampen - Ikonenmuseum Kampen
Hier maakt u kennis met 'de Beelden van het Licht' en ervaart u wat iconen te zeggen hebben. Het museum toont houten en bronzen iconen uit de 15e tot de 19e eeuw.
Koewacht - 't Vlasschuurken
In dit vlasmuseum worden met authentieke werktuigen en authentieke machines de traditionele handmatige vlasbewerking gedemonstreerd. (1850-1960).
Bovenkant pagina
Langenboom - Museum voor Nostalgie en Techniek
Een unieke collectie van gerestaureerde tractoren, stationaire motoren, antieke gereedschappen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
Bezoek op afspraak voor groepen vanaf 20 personen.
Bovenkant pagina
Leek - Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord
Het museum bezit een grote collectie rijtuigen, arrensleden, tuigen, zadels, gereedschappen, schilderijen, prenten en kleding.
Malden - Accordeonmuseum
Naast een uitgebreide collectie accordeons, harmonica's, concertina's, bandonions en (mond-) harmonica's vindt u in het museum ook enkele speeldozen en kleine draaiorgeltjes.
Markelo - Museum Eungs Schppe
Een gezellig museum over de mode van vroeger, streekgewoonten, vlas- en textielproductie enz.
Medemblik - Bakkerijmuseum
In het museum kunt u zien hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. In het hele museum proeft u de sfeer van vroeger. Er zijn dagelijks demonstraties, bijvoorbeeld voor het maken van een (klap)roos van marsepein.
Medemblik - Nederlands Stoommachinemuseum
De geschiedenis van zowel het gemaal de "Vier Noorder Koggen" alsmede de ontwikkeling en betekenis van stoommachines worden levend gehouden. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld weer.
Middenbeemster - Museum Betje Wolff
Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven.
Nieuwolda - Kinderwagenmuseum
Het museum is gevestigd in een Oldambtster hereboerderij uit 1905. In de pronkkamers van het voorhuis en onder de kap van de enorme schuur, vindt u honderden kinderwagens.
Bovenkant pagina
Noardburgum - Klompenmuseum
Wat ooit begon als hobby, is uitgegroeid tot een educatief museum. Klompen uit alle delen van de wereld zijn hier te bezichtigen.
Noordbroek - Nederlands Strijkijzer Museum
Hier vindt u de geschiedenis van het strijkijzer. Deze gaat tot wel 1000 jaar terug.
Nijmegen - Museum Het Valkhof
Een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. Maar ook oude kunst met veel oog voor de bewogen geschiedenis van Nijmegen.
Nijmegen - Nationaal Fietsmuseum
Het enige fietsmuseum dat Nederland rijk is! - herbergt een schat aan informatie, compleet met zo'n 250 echte, antieke exemplaren.
Nijmegen - Natuurmuseum
In het museum kan jong en oud kennismaken met natuur en landschap van de regio en een grote verzameling dieren, planten en stenen, afkomstig van het Gelderse rivierengebied.
Nuth - Droommuseum Oneiron
Het (vooralsnog) kleinste museum van Nederland.
Ommen - Nationaal Tinnen Figuren Museum
Kom binnen in de kleine wereld van het tinnen figuur.
Bovenkant pagina
Oudeschild - Maritiem & Jutters Museum
De beroemde Jutterij van het museum mg u niet missen.
Ouwsterhaule - Nationaal Openbaar Vervoermuseum
Over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Friesland zien, o.a. trams, streekbussen, modellen van trams, een modelspoorbaan, oude gereedschappen en kaartjesapparaten.
Orvelte - Jan Kruis Museum
Jan Kruis bekend door de strip 'Jan, Jans en de Kinderen' en van portretten en illustraties van onder andere Woutertje Pieterse.
 
Rotterdam - Kunsthal
De Kunsthal Rotterdam is een tentoonstellingsgebouw waar jaarlijks ongeveer 25 exposities worden georganiseerd.
Bovenkant pagina
Sas van Gent - Industrieel museum Zeeland
Het stoerste museum van Zeeland, Zeeland en industrie wordt in dit museum op een leuke interactieve manier tentoongesteld, zodat dit museum echt voor alle leeftijden een belevenis is.
Schiermonnikoog - Schelpenmuseum
Maak kennis met de bijzondere wereld van de weekdieren.U ziet hier ruim 1500 soorten schelpen.
Sint Oedenrode - Jukeboxenmuseum
Doorlopend staan ruim 150 jukeboxen opgesteld. U vindt hier o.a. de complete assortimenten van Wurlitzer, Seeburg, Ami, Rock-Ola.
Sneek - Fries Scheepvaartmuseum
Een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Ook geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19de en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.
Swartbroek (Weert) - theepottenmuseum
Meer dan 1600 bijzondere theepotten zijn te zien.
Terborg - Het eekhoorn/koekplanken museum
Meer dan 2000 eekhoonbeeldjes, andere items met eekhoorns en 500 (speculaas)koekplanken. Iedere donderdag gratis te bezichtigen tussen 10 en 15 uur.

Bovenkant pagina
Terschuur - Oude Ambachten en Speelgoedmuseum
In Terschuur vindt U het Oude Ambachten en Speelgoed Museum. Eigenlijk zijn het twee musea in n, met een totale expositieruimte van wel 4000 m2
Tiel - Streekmuseum Tiel
Het Streekmuseum Tiel is een modern museum met een nostalgische knipoog naar het verleden van Tiel en het fruitmannetje Flipje.
Uithuizermeeden - museum Het Behouden Blik
heeft een uitgebreide verzameling blikken en curiosa. Kom en laat u verrassen door de blik van herkenning en kijk mee hoe onze samenleving is veranderd, of juist niet.
Geopend: donderdags van 10 17 uur, andere dagen op afspraak. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in het Onderhoudsblik wordt op prijs gesteld.
Utrecht - Museum voor het Kruideniersbedrijf
hier het romantische kruidernierswinkeltje Betje Boerhave, anno 1873.
Boven het winkeltje is het museum, vol met curiositeiten uit het oude gruttersbedrijf.
Utrecht - Museum Speelklok
Een vrolijk museum met carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, smartlappen, tingeltangels, automatische orkesten, straat-, kermis- en dansorgels.
Valkenswaard - Nederlands Steendrukmuseum
U vindt een unieke collectie beeldmateriaal en techniek. De historische, technische n artistieke kanten van het steendrukken komen aan bod.
Bovenkant pagina
Velp - Gelders Geologisch Museum
In het museum is een mini-tentoonstelling over trilobieten. Zij leefden op en nabij de zeebodem. Sommigen beweren dat ze verwant zijn aan onze pissebedden. Zij behoren tot de geleedpotigen.
Vledder - Musea
*Het Museum Hedendaagse Grafiek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de grafiek met voorbeelden uit verschillende genres en perioden.
*Het Museum Hedendaagse Glaskunst richt zich voornamelijk op multipels, al zijn er ook eenmalige werken aangekocht.
*Het Museum Valse Kunst is enig in de wereld en dat staat in Vledder. Daar kunt u de Mona Lisa aanraken en van heel dichtbij bekijken.
Vorchten - Poppenspelmuseum
Een bonte collectie van wayangfiguren, hand-, stang- en stokpoppen, marionetten, schimmenspelen, papieren theatertjes, foto's, boeken, posters en prenten.
Waalwijk - Nederlands Leder en Schoenenmuseum
De streek rond Waalwijk, de zogenaamde Langstraat, is het gebied in Nederland waar van oudsher looierijen waren gevestigd en waar schoenen werden gemaakt.
Bovenkant pagina
Wehl - Ut Olde Ambacht
Meer dan 15.000 gegroepeerde artikelen die een uniek verhaal vertellen. Ze tonen de logica van de menselijke geest, de kunst van 101 ambachten en de perfectie van handwerk.
Westerbork - Museum van Papierknipkunst
In dit museum kunt u "schilderijen" van knipselingen bekijken, maar veel leuker is dat u zelf leert knipselingen te maken. De knipster doet voor hoe dit moet.
Workum - Jopie Huisman Museum
Tekeningen, schilderijen en verzamelingen van de kunstschilder en oud-ijzer en lompenkoopman Jopie Huisman.
Woubrugge - Museum Hemessen
Het Museum geeft bezoekers een kijkje in de geschiedenis van de Rijnlandse dorpen Woubrugge en Hoogmade en het verdwenen dorp Jacobswoude.
Vanaf 5 april 2014 wordt een tentoonstelling gehouden van bijna 100 eierdoppen en 2.000 vingerhoeden. De vingerhoeden gaan allemaal in de verkoop.
IJmuiden - IJmuider Zee- en Havenmuseum
In het museum wordt een beeld geschetst van historische en hedendaagse maritieme activiteiten en de sociaal-economische ontwikkeling in de IJmond.
Bovenkant pagina
Zaamslag (gem. Terneuzen) - Minox museum
Minox is een miniatuur spionage camera bekend bij alle spionage diensten ter wereld. Bijna de gehele minox collectie en enige klonen zijn te zien in het Minox museum, de collectie bestaat uit ongeveer 2000 verzamelstukken.
Te bezoeken op afspraak (tel. 0115 432284).
Zaandam - Molenmuseum
Tocht langs elf Zaanse molens en bezoek aan het Molenmuseum.
Zaandam - Museum van het Nederlandse Uurwerk
In de collectie van het Museum bevinden zich o.m. enkele zeer bijzondere Nederlandse klokken zoals een staand horloge van Antonius Hoevenaer en uiteraard diverse Zaanse klokken.
Zandvoort - Juttersmuseum
Jutten is het oprapen van voorwerpen op het strand, niet wetend van wie ze komen of zijn.
Zandvoort - Zandvoorts Museum
Het Zandvoorts Museum huisvest een oudheidkundige afdeling, waar de Zandvoortse historie wordt tentoongesteld.
Zoeterwoude - Museum De Bommelzolder
Het museum heeft een grote collectie van het werk van Marten Toonder, bijvoorbeeld heer Bommel en Tom Poes.
Verzin een list om op bezoek te gaan! Omdat voor een heer van stand geld geen rol speelt, is de toegang tot het museum gratis.
Zuidhorn - Museum de Verzamelaar
Een prachtig gevarieerde collectie, met voor "elck wat wils". Maar het verhaal achter een voorwerp is vaak nog veel interessanter; en dat maakt dit museum speciaal! Op afspraak geopend.

© www.moetjekijken.nl