Salamanders

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Ja, hoe kom je erbij om salamandertjes te gaan verzamelen?

Haar eerste salamanders kocht Corry in 2008 bij een gardenfair in Ede. Dit waren koperen salamanders en ze vond ze wel leuk om op de houten schutting in de tuin te hangen. Al snel hingen er diverse salamanders aan de schutting. Later las ze dat het eigenlijk geen goede plaats was voor salamanders. De Sicilianen zeggen dat je salamanders en hagedissen goed zichtbaar op de buitenmuur moet bevestigen om aan te geven dat daar goede mensen wonen.

Tijdens de verzamelbeurs 'hobby en vrije tijd' in november 2010 in Leeuwarden kwam Corry op het idee om zich op te geven als verzamelaar bij verzamelkring SamZam. Ik ga al jaren met mijn man Raymond mee naar verzamelbeurzen om zijn verzameling KAVEEWEE te exposeren. We kwamen gezamenlijk op het idee om iets meer te doen met de salamandertjes. Diezelfde dag kreeg ik al een enveloppe met een postzegel met twee salamandertjes erop.

Vanaf die tijd werd er overal gezocht naar salamanders en vooral ook op rommelmarkten. Zo was ze eens op een heel grote rommelmarkt toen ze een mooie grote glazen salamander zag. De verkoper vertelde dat de salamander van Murano glas was en er werd nogal een flink bedrag voor gevraagd. Corry twijfelde en besloot eerst nog maar verder te kijken. Een eindje verderop stond ongeveer zo’n zelfde salamander. Daar vroegen ze € 25,00 voor, minder dan de helft van de andere kraam. Corry twijfelde nog. Ze bekeek de salamander goed aan alle kanten en had toen zoiets van klopt dit wel, de staart is op het einde zo ruw, hoort dat zo. De verkoper zei direct van nou dan neem hem maar mee voor € 5,00. Daar hoefde Corry niet lang meer over na te denken. Ze nam hem direct mee. Later ging ze toch nog even kijken bij de andere kraam, maar die salamander had dezelfde ruwe staart dus blijkbaar hoorde het zo te zijn.

Op de afbeelding rechts staan nog een kannetje en een kopje uit Barcelona met salamanders erop. Vroeger had Corry daar meer delen van, onder andere een eierdopje. Ze hoopt binnenkort terug te gaan naar Barcelona en dan de set weer compleet te kunnen maken.

Corry heeft inmiddels allerlei voorwerpen met salamanders. Ze heeft natuurlijk veel beeldjes en ze heeft diverse sieraden. Maar ze heeft onder andere ook een tatoeage stempel, een chocolade mal, een vaas, een bierblik en een puzzel met salamanders.
Ook heel bijzonder is een plantentafel die ze in de kamer heeft staan. De plantentafel is van metaal met aan de voor en achterkant een salamander. De 3 bladen hebben ingelegde steentjes en kunnen opgeklapt worden. Raymond zag dit tafeltje vanuit een touringcar in Oostenrijk in een winkel staan. Ze bleven in die plaats overnachten en later liep Corry met haar vriendin terug om het tafeltje te zoeken en te kopen.
Overal wordt uitgekeken naar spulletjes met salamanders en dan is het extra leuk om van een fijne vakantie een souvenir met een salamander mee naar huis te kunnen nemen.
 
Van een vriendin heeft ze 2 heel mooie fotoalbums gekregen om allerlei knipsels en platte dingen van salamanders in te bewaren. Nu is het wel een beetje de vraag of er salamanders of hagedissen op de kaft staan. Het verschil is dat een hagedis (reptiel) een schubachtige huid heeft die goed tegen warmte en droogte kan, terwijl een salamander (amfibie) een hele gladde huid heeft die vochtig moet blijven. Hagedissen hebben 5 tenen met nagels terwijl de voorpoten van een salamander 4 tenen heeft zonder nagels. In de verzameling van Corry zitten zowel salamanders als hagedissen, maar niet altijd in een biologische verantwoorde samenstelling.

Wilt u meer salamanders bekijken? Klik dan op deze link.

Verzamelbeurs
Op 26 maart 2017 liet Corry van Wely haar verzameling salamanders zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een leuke salamander heeft voor Corry neem dan contact op met Corry.
 
Corry van Wely
Angerensteinstraat 11A
6535 JL Nijmegen
Tel. 024 - 3446481

e-mail:


Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)
Corry is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl