Melkmaten

Hoe de verzameling begon

Het verzamelen van geijkte melkmaten is voortgekomen uit het feit dat ik in opdracht voor iemand die messing melkmaten verzamelde drie melkmaten had gekocht. Echter de man kon ze niet meer afnemen daar hij daags na de aankoop het heden voor het hiernamaals verruilde.

Kortom ik had drie melkmaten die ik niet verzamelde, dus verkocht ik ze weer.
Na enige tijd gaf de oude eigenaar van de melkmaten aan spijt te hebben dat hij de melkmaten verkocht had.
Ik kon zonder problemen de maten terug kopen hetgeen geschiedde, probleem opgelost zou je zeggen. Echter… enkele dagen na de terugkoop kreeg ik bericht van de oude eigenaar (die op dat moment nog niet op de hoogte was dat de terugkoop gelukt was) dat hij ze toch maar niet meer wilde! Snapt u het nog?  Ik wel, ik had voor de tweede keer drie messing melkmaten in mijn bezit.

Melkmaat van blik Melkmaat van blik
Melkmaten van blik

Mijn kleindochter die mij altijd helpt met het determineren van mijn gewichten collectie (www.oudegewichtjes.nl en de pagina (oude) gewichtjes op deze website) zei: Opa nu gaan we ze niet meer verkopen hoor, we houden ze vanaf nu zelf. Tja, je kunt aan een sneeuwstorm ontkomen maar niet aan de wil van je kleindochter, toch?

Eerlijk gezegd had ik altijd al wel met een "scheef oog" naar de melkmaten gekeken want ze zijn prachtig en wat is er nu nog leuker dan samen met je kleindochter te verzamelen.

Bij komend is dat de stap van gewichten naar (melk)maten klein is daar in het metrieke stelsel de melkmaten en gewichten door de zelfde ijkmeesters werden geijkt. Ook de jaarletters van goedkeuring of ijk zijn vanaf 1820 tot ver in de jaren tachtig van de 20ste eeuw gelijk.

Bij de GMVV (Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging) www.gmvv.org zijn er vele leden die naast gewichten ook maten verzamelen en andersom.
We hebben GEEN spijt dat wij melkmaten aan ons verzamelgebied hebben toegevoegd. Integendeel zelfs, we zijn erg blij "rentmeester" van zo iets moois te mogen zijn.

Melkmaat van messing Melkmaat van roestvaststaal
Melkmaat van messing Melkmaat van roestvaststaal

Speciale wens

Een wens is om de verzameling nog uit te breiden zodat er van iedere fabrikant tenminste één melkmaat is. Ook kijken we uit naar de kleinere geijkte maatjes van ½ deciliter, 1 deciliter en 2 deciliter in koper / messing / tin. Maar ook de allergrootste 2 liter in koper/ messing zouden we nog graag aan onze verzameling toevoegen.

Koperen melkmaatExtra
Wanneer we één maat moeten noemen die we extra koesteren dan is dat de (rood)koperen ½ liter maat van J.L. Creyghton uit Leiden daar (rood)koper meestal voor vochtmaten vanaf 5 liter werden gebruikt.

Uw hulp als lezer kunnen we goed gebruiken bij het vinden van melkmaten mocht u in het bezit zijn van een melkmaat of iemand weten die er een heeft en het weg wil doen, laat het ons weten. Dit kan via onze website www.melkmaten.nl rubriek contact of via whatsapp / tel: 06 52 48 09 47

Wij hopen dat u van onze melkmaten en website zult genieten.

Donna Bouma & Gerard Warburg

© www.moetjekijken.nl


© www.moetjekijken.nl