(oude) gewichtjes

Beste lezer

Ik ben Gerard Warburg en ben gepassioneerd verzamelaar van oude gewichtjes.

Hoe dat komt? Ooit kocht ik van een tante zes koperen gewichtjes, deze hebben jaren op zolder gelegen, totdat ik ze bij een zolderopruiming weer tegenkwam.

Druppelknopgewichten

Het gevoel van wat zijn ze mooi kwam weer naar boven. Op zoek naar meer informatie over gewichten kwam ik er al snel achter dat er op internet zeer weinig over gewichten te vinden was. Ik ontdekte wel dat er een vereniging bestond:
het GMVV Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging (www.gmvv.org). Deze vereniging heeft wereldwijd circa 190 leden, die allerlei soorten maten en gewichten verzamelen uit binnen- en buitenland. Ik werd lid en ben over gewichten gaan lezen en verzamelaars gaan bezoeken.
Al snel kwam ik er achter dat er een grote diversiteit in gewichten is, ik moest mij gaan specialiseren. Mijn specialisatie werd:
Nederlandse voormetrieke (voor 1820) en metrieke (1820 - 1912) messing en of bronzen gewichten.
Eén van de grootste kenners op gewichten gebied is R.J. Holtman. Hij zette mij aan naast het verzamelen van gewichten ook de nodige kennis over de gewichten op te doen. Dit gaat gepaard met het determineren van gewichten, onderzoek in archieven naar ijkmeesters en fabrikanten, het uitspitten van circulaires en wat al niet meer. Tijdrovend en spannend tegelijk.

Krukgewicht Blokgewicht Knopgewicht

Op het gebied van gewichten laat ik geen kans voorbij gaan om mijn verzameling uit te breiden, maar ook niet om bekendheid aan gewichten te geven (hoe meer verzamelaars hoe beter). Hetgeen ertoe leidde dat ik met mijn collectie in de krant en op televisie kwam. Omroep Gelderland, gevolgd door Koffietijd bij toen Myrna Goosens.

Nieuw boek over Nederlandse gewichten!

Het standaardwerk 2000 jaar gewichten in de Nederlanden werd in 1980 uitgegeven. Ruim veertig (!) jaar daarna verschijnt er begin 2021 een nieuw boek over Nederlandse gewichten.

Het boek bevat 450 pagina's en ruim 800 foto's en heeft de titel
Nederlandse gewichten van brons en messing

geschreven door G.J.Warburg en J.H. Tieleman

Dagelijks ben ik met mijn verzameling bezig. Vaak vraagt men wat is je mooiste gewicht. Ik heb eerlijk gezegd geen mooiste gewicht alle gewichten die ik aan mijn verzameling toevoeg zijn mooi genoeg om als mooiste gewicht te worden aangemerkt.

Ik vind het fijn om geholpen te worden door het "grote publiek" die mij gewichten aanbiedt via mijn inmiddels uitgebreide website www.oudegewichtjes.nl.

Sluitgewicht Medicinale gewichten Graangewichten

De gewichten die ik zoek, zijn vaak in het bezit van particulieren die één of een paar gewichten hebben en er eigenlijk niets mee doen. Ze gunnen mij die gewichten voor uitbreiding van mijn verzameling. Dus, mochten er mensen zijn die gewichten aan te bieden hebben of vragen over gewichten hebben dan kan men mij bereiken via of gewoon bellen op 06-52 48 09 47.

Ik ben een verzamelaar en geen handelaar, gewichten die in mijn collectie belanden en op www.oudegewichtjes.nl getoond worden zijn dan ook niet te koop.

Ik hoop dat u geniet van mijn website.

Gerard Warburg

Gerard is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl