Beeldhouwen in natuursteen
Natuursteen is de verzamelnaam voor alle soorten steen die de natuur ons bied. Onze aarde levert een veelheid aan prachtige steensoorten.
Doordat geen enkele plek ter wereld eenzelfde geologische ontwikkeling doormaakt, is geen brok steen gelijk: in samenstelling, uiterlijk, tint en kleurindruk is er een oneindige verscheidenheid in soorten natuursteen.
Er zijn veel geschikte steensoorten om beelden in uit te houwen. Uit vele landen worden prachtige steensoorten geïmporteerd. De harde steensoorten zoals Cobalt, Luipaardrots, Springstone, Dolomieten en Marmer zijn moeilijker te bewerken, maar beter bestand tegen de buitenlucht.
Om het harde steen te kunnen bewerken moet je krachtiger en veel duurder gereedschap aanschaffen. Daarom adviseer ik, begin met een zachtere steensoort, voorzichtig want wat je eraf haalt is onherroepelijk. Als je vindt dat je er aan toe bent, kan je altijd overgaan naar de hardere soorten.
Veel van de zachtere stenen zijn er ook in allerlei prachtige kleurschakeringen. De kleur kun je enigszins zien door de ruwe steen nat te maken, maar bij het uitzoeken is voor de kleur deskundig advies nodig. Zelf kijk je vooral naar de vorm, wat zie je er in en wat kun je er mee. Een beeld uit een zachtere steensoort is meer geschikt om binnen te plaatsen. Als je het buiten plaatst moet je het beschermen tegen erosie door het driemaandelijks in de blanke was zetten.
Een aantal zachte steensoorten zijn:
Braziliaanse, Speksteen, zachte tot middelharde compacte steen: hardheid 1 tot 2.
Chinese Speksteen, zachte tot middelharde steen: hardheid 1 tot 2 in bijzonder aansprekende kleuren.
Zimbabwaans Steen, zandachtige, wordt verkocht als Serpentijn: hardheid 1.
Albast, zachte tot middelharde doorschijnende steen met als belangrijkste bestanddeel gips: hardheid 1 tot 2.
Bekende middelharde steensoorten zijn:
Zimbabwaans Serpentijn, middelhard tot harde steen: hardheid 3 tot 4,5.
Zimbabwaans Opaal Serpentijn: hardheid 2 tot 4.
Marmer: Sommige soorten beginnen met een hardheid van 3.
Bent u geïnteresseerd in beeldhouwen zoek er dan eens op, op internet, er zijn voldoende Nederlandse sites te vinden met beeldhouw workshops, vaak dichter bij huis dan u wellicht verwacht. Ook een beeldhouwwinkel kunt u op deze manier vinden.
terug
|