Beeldhouwen

Janny Bezemer vertelt over beelden in steen.

Hoe begin je aan het maken van een beeld?

Om te beginnen koop je een brok relatief zachte natuursteen, meestal bij een beeldhouwwinkel. De steen moet bij jouw vormbeleving passen. Bij de keuze van jouw steen moet je kunnen zien wat je er uit wilt maken. De eerste keer is hulp van iemand met ervaring toch wel nodig.

Beeldhouwen is duidelijk populair aan het worden. Er worden vooral in de zomermaanden veel workshops gehouden in Nederland. Beeldhouwen is ambachtelijk handwerk. Een aparte werkruimte is echt nodig vanwege het stoffige werk. Als het weer je noodzaakt om binnen te werken is goede afzuiging of adembescherming nodig.

Met een houtenhamer en beitels hak je de grove vorm in jouw steen. Daarna zet je met bijvoorbeeld houtskool of een viltstift de belangrijke lijnen uit op jouw steen. Vervolgens ga je steeds fijner werken, met fijnere beitels, ijzerboren, raspen, vijlen, grof schuurpapier en tenslotte met waterproof schuurpapier. Daarna laat je jouw beeld goed drogen en zet je het in de blanke was.

Wat maakt het beeld bijzonder?

Goed kijken is erg belangrijk. Hoe beleef je wat je ziet. Een steen met een minder goede vorm, of een niet passende kleur om jouw idee in uit te werken, kan geen aansprekend beeld worden. Als je deze steen al gekocht hebt, wacht dan tot je er later toch mogelijkheden in ziet. Ik probeer in mijn beelden vooral vormen, lijnen en karakter te realiseren.

Bedenk wel, beeldende kunst is, als je eenmaal begonnen bent, een uitdaging, een indringer die je onrustig kan maken, je wilt aan de slag en je hebt drang tot het scheppen van een mooi beeld.


Beeldhouwen is een ruw brok steen tot leven wekken. Het beeld is emotie, het drukt iets uit. Het beeld is het verhaal en de ziel is het oeroude vaak prachtige steen.
Janny vertelt meer over natuursteen
Beeldende kunst en gereedschap
Wilt u reageren, mijn e-mail adres is

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl