Beeldende kunst en gereedschap

Als je met stenen werkt tot circa 10 kilo en de zachtere steensoorten gebruikt, kun je met relatief goedkope gereedschappen beginnen te werken. In het begin weet je niet welk gereedschap je prettig zult vinden en vaak zult gaan gebruiken. Een beginnerssetje is dan de oplossing: een puntbeitel met hand bescherming, diverse raspen, vijlen, een setje houtbeitels, een stofkwast en een houtenhamer zijn voorlopig voldoende.

Het is verstandig om nog geen Malet (Klopper) te kopen, die is vrij zwaar en niet gemakkelijk te hanteren. Een stofmasker en een beschermende bril zijn ook noodzakelijk. De kosten zullen al gauw 200 tot 250 euro bedragen. Mijn conclusie is dat het goedkope handgereedschap dat ik veel gebruikte al snel merkbaar slijtage vertoonde, het werken gaat dan minder gemakkelijk. Maar dan weet ik precies welk gereedschap ik vaak gebruik. Dit gereedschap heb ik vervangen door een betere kwaliteit.

De houtbeitels zul je na gebruik regelmatig moeten slijpen. Een boormachine, een grove houtzaag en wat ijzerboren zijn ook nodig, maar, die liggen wellicht nu al in je schuur. Een bok om staande te houwen is door een doehetzelver goed te maken, maar langdurig staan kan een bezwaar zijn. Dan kan je beter kiezen voor een eenvoudig aan te passen zitbankje. Een eenvoudige zandzak om op te hakken en om je steen op vast te leggen is ook nodig. Een flinke kunststofbak om nat in te schuren is ook geen overbodige luxe.

Met dit alles kun je aan de slag en een beeld gaan maken.

Je zult snel bemerken dat je nog meer gereedschap wensen hebt. Voor mij was dat een Brickhammer, een speciale, lichte uitvoering, met een kam aan twee zijden en een kleine Bouchard hamer om specifieke afwerking aan te brengen. Voel voor je iets aanschaft of het goed in de hand ligt en bedenk of het werkelijk zal doen wat je er van verwacht. Bij enige twijfel, vraag dan advies bij iemand die al langer deze hobby heeft.

Om het beeld goed tot zijn recht te laten komen en de mooie steensoort goed te laten zien, moet je schuren en schuren. Werk in eerste instantie met bandschuurlinnen van grof naar fijn. Daarna ga je nat schuren met waterproof schuurpapier van fijn naar heel fijn. Vervolgens moet het beeld goed drogen en daarna in de blanke was gezet worden. Sommige kunstenaars verwarmen hun beeld en zetten het dan in de was. Zij zeggen dat de kleurschakeringen daardoor nog beter tot uiting komen.

terug


© www.moetjekijken.nl