Maskers maken

Ik ben een (ernstig gehandicapte) moeder en oma (geboren in 1954) en heb heel mijn leven al verschillende hobby's gehad. Breien, haken, knutselen, kaarten maken, beren maken, poppen maken van klei, poppen en kerststallen gemaakt van Paverpol.
Ik ben ook erg muzikaal en ben ook in de elektrische rolstoel jarenlang opgetreden met zang, keyboard en zelfgemaakte luisterliedjes. Ik heb ook een cd laten opnemen waarvan de opbrengst bestemd was voor de afdeling Recreatie van het volledig aangepaste vakantiecentrum Groot Stokkert te Wapenveld.

Aangezien het muziek maken me de laatste jaren teveel energie kost heb ik daar noodgedwongen mee moeten stoppen. Door mijn ziekte zocht ik naar een hobby waarin ik me THUIS helemaal kon uitleven. Ik ben eerst stilaan begonnen met tekenen en schilderen en die ervaring kan ik nu goed gebruiken bij het maken van maskers.

Omdat ik heel veel aan huis gebonden ben is internet sinds 1990 mijn wereld. Hoe ik echter met het maken van maskers in aanraking ben gekomen weet ik niet meer, ik denk dat ik het idee van internet heb.
Mijn materialen koop ik ook via internet, ik zoek me soms echt helemaal te pletter maar kom toch wel leuke dingen tegen die ik goed kan gebruiken. Blanco maskers, sierstokjes, veren, boa's, funliner, schelpjes, glitter, glitterverf, afgedankte sieraden, kralen, sierbandjes, plaksteentjes, penselen en acrylverf in allerhande kleuren.

Omdat ik al zoveel hobby's gedaan heb ben ik best wel creatief en elk masker is weer een grote uitdaging en elk masker wordt geheel anders omdat ook je stemming elke dag anders is. De materialen liggen voor het grijpen, ik kies een basiskleur uit en dan allerhande frutsels die ik wil gebruiken en begin met schilderen in een basiskleur, vaak goud, zilver, koper of brons. De ene keer neem ik een boa, de andere keer alleen maar een veer of een stuk kant wat ik eerst hard maak met Paverpol.

Ik maak maskers die je in huis kunt ophangen, deze zijn van gips gemaakt. Met gips werken is een stuk gemakkelijker dan met plastic, omdat de verf er beter op pakt. Een plastic masker wordt eerst gepatineerd om het gezicht niet zo wit te laten, er moeten vaak wel vier lagen acrylverf opgezet worden voordat het goed pakt. Een plastic masker wordt voorzien van een sierstokje zodat je dit voor je gezicht kunt houden op een gemaskerd feestje wat tegenwoordig geregeld voorkomt.

In opdracht maak ik maskers in de kleur die men wenst, elk masker wordt natuurlijk wel anders omdat ik steeds andere materialen gebruik. Ik heb er tot nu toe 7 gemaakt en momenteel hangen en staan ze tentoongesteld in de etalage van de plaatselijke boekhandel en daar krijg ik leuke enthousiaste reacties op. Oogmaskers kan ik ook maken, er zit dan een lintje aan zodat je die om je hoofd kunt strikken.

Ik hoop dat ik met deze hobby nog een hele poos bezig kan blijven, want ik voel me er erg goed bij. Het ligt me wel en het geeft me veel voldoening.


Wil je meer weten of wil je zelf aan de slag met deze hobby, mail of bel me maar!

Jurrien Moraal, Prinsenhof 8, 5751 JV Deurne,
tel: 0493-311696
mijn email-adres is:

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl