Familie Phyllidae - wandelende bladeren

Er zijn ongeveer 31 verschillende soorten wandelende bladeren bekend, een aantal hiervan worden in de cultuur gehouden en gekweekt.

Wandelende bladeren stellen hoge eisen aan hun verzorging en het houden van deze dieren in gevangenschap is daarom ook niet zo eenvoudig als b.v. het houden van wandelende takken. Uitval is vaak niet te vermijden, terwijl ik ook generaties heb gehad waarbij alle nimfen volwassenheid haalden. De meeste soorten planten zich sexueel voort, sommige soorten zijn ook in staat zich parthenogenetisch voort te planten, meestal zijn de nimfen dan erg zwak.

Wandelende bladeren leven in tropische en subtropische wouden in Azie. Ze zijn te vinden hoog in boomtoppen van Guave en Cacao. De dieren zijn ontzettend goed gecamoufleerd, ze hebben de vorm en de kleur van een blad, ze zijn vaak half ''verdord'' en het lijkt of ze zijn aangevreten.

Mannetjes zijn in verhouding een stuk kleiner dan vrouwtjes, de achtervleugels zijn goed ontwikkeld, ze kunnen dan ook goed vliegen. Vrouwtjes hebben grote voorvleugels die net niet het gehele achterlijf bedekken, vrouwtjes kunnen niet vliegen. Mannetjes leven meestal niet zo lang. Hoogstens een paar maanden. Vrouwtjes kunnen wel 1 jaar worden.

Mannetjes vervellen 5 keer voor ze volwassen zijn, de vrouwtjes vervellen 7 keer. De meeste soorten wandelende bladeren eten in gevangenschap braamblad, eik, steeneik čn guave. Jammer genoeg worden wandelende bladeren zeer weinig aangeboden, de meeste kans maak je op terrariumbeurzen.

Het is een vreselijk mooi en interessant dier. Als je er mee wilt beginnen houdt er dan wel rekening mee dat ze enigszins moeilijk te houden zijn en een goede verzorging eisen. Als de kweek lukt zul je er zeker geen spijt van krijgen. Deze insectensoort is zeker geen goed insect om mee te beginnen!
© www.moetjekijken.nl