Wandelende takken van Justin

Al vanaf mijn 9e jaar is mijn grootste hobby het houden van wandelende takken en -bladeren. Ik heb een groot aantal soorten waar elk jaar weer enige mooie soorten bijkomen, nieuwe soorten verkrijg ik van mensen die ik via internet ken, bovendien ga ik veel naar beurzen, waar soms erg veel aanbod is.

 
Op het moment, ik ben nu 14 jaar, houd ik al meer dan 45 verschillende soorten. Tevens ben ik al zeer professioneel bezig met het houden en kweken van ook andere soorten insecten zoals sprinkhanen en meelwormen/kevers. Naast de insecten kweek ik ook Afrikaanse slakken. De volwassen dieren zijn 20 tot 30 cm groot (huis gemeten) groot. Maar ik ben ondertussen ook professioneel bezig met het kweken van kevers, bidsprinkhanen, mieren, roofwantsen en sprinkhanen en heb tevens 30 cm lange miljoenpoten zitten. Ik houd wandelende takken omdat ik het erg mooie dieren vind, het kweken van sommige moeilijke soorten is erg uitdagend, omdat het best moeilijk is om deze eitjes zo goed mogelijk te verzorgen, zodat er een groot deel uit komt.

De orde phasmida, wandelende takken

Wandelende takken zijn erg leuke huisdieren, als je tenminste een rustig en interessant huisdier wilt. Er zijn 2600 soorten beschreven, er wordt echter geschat dat er circa 4000 soorten phasmida bestaan. Phasmida komen over de hele wereld in de tropen en subtropen voor. De grootste soortenrijkdom is in Zuidoost-AziŽ en Zuid-Amerika te vinden. In Europa worden er ongeveer 100 soorten gehouden. Elk jaar verzamelen hobbyisten her en der in de tropen nieuwe soorten en proberen die te kweken.

De orde dankt zijn naam aan het Latijnse 'phasma', wat spook betekent. Wandelende takken zijn meestal takvormig, bladvormig of bootsen met een vrij robuust lichaam een stuk schors na. De camouflage wordt vaak versterkt door een schokkende voortbeweging, zodat het lijkt of de plantendelen door de wind bewegen.

Bij een aantal soorten hebben zowel de man als de vrouw volgroeide vleugels. Bij andere soorten hebben alleen de mannen volgroeide vleugels en de vrouwtjes rudimentaire. Sommige soorten hebben géén vleugels. Het achterlijf bestaat uit 10 segmenten. De achterste twee segmenten van het borststuk zijn bij wandelende takken erg lang. Wandelende takken eten vers blad, sommige soorten eten maar één soort plant, andere veel meer!

Wandelende bladeren behorend tot de familie Phyllidae is een hoofdstuk apart. Informatie over wandelende bladeren is te vinden door hier te klikken.
Naast wandelende takken en -bladeren houd ik ook nog andere insecten namelijk Proscopia, deze behoren tot de orde "Orthoptera" (sprinkhanen en krekels).
Dit zijn sprinkhanen die wandelende takken proberen te imiteren. Ze hebben een druppelvormig hoofd wat ze erg apart maakt, ze hebben ook achterpoten waar ze weinig mee springen. Er zijn 120 soorten, de meeste soorten hiervan leven in Zuid-Amerika.


© www.moetjekijken.nl