motocross

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Tijdens de verzamelbeurs op zondag 24 september 2017 in Eerde laat Kees-jan Teurlincx uit Oirschot zijn verzameling over de motocross zien. In 2015 hield hij een tentoonstelling op de verzamelbeurs met zijn verzameling DAF vrachtwagens. In het mei nummer van 2015 staat het verhaal over die verzameling.

Mijn eerste vraag aan Kees-jan was natuurlijk wat is eigenlijk precies motocross. Bij de motocross wordt met motors op een circuit of een crossbaan gereden. Met de motors wordt hoog en ver gesprongen, vaak over bulten heen. De start is achter een hek. Behendigheid en snelheid met de motor zijn zeer belangrijk. Er wordt in allerlei klassen gereden, met 2, 3, of 4 wielen en zelfs met zijspan, ook de inhoud van de motor is van belang.
Vroeger werden in veel plaatsen wedstrijden gehouden, maar veel banen zijn gesloten in verband met het milieu en overlast voor omwonenden. Er zijn nog ieder jaar wedstrijden in Valkenswaard en Assen. Op het TTcircuit in Assen wordt dan met zand een crossbaan aangelegd.
Het is al een oude sport, in de jaren '20 werden al wedstrijden gehouden. Er worden jaarlijks 19 grand prix wedstrijden gehouden.

De motorsport zit bij Kees-jan in het bloed. Zijn opa deed eind jaren '40 en begin '50 al mee met de motocross. Sinds kort heeft hij zelfs een replica van de helm van zijn opa in zijn verzameling. Een foto van zijn opa tijdens een cross zat vast aan het glas in de lijst. Hij heeft gelukkig iemand gevonden die de foto opnieuw kon maken en uit kon vergroten. Hij heeft nu een mooie foto van zijn opa tijdens een motocross.
Als kleine jongen ging hij met zijn vader mee naar wedstrijden kijken. Hij heeft zelf 1 keer gecrost. Helaas brak hij toen gelijk zijn been. Daarna heeft hij het nooit meer geprobeerd.
Hij gaat nog wel regelmatig naar wedstrijden kijken. Een neef van hem crost nog en die helpt hij met sleutelen en hij maakt foto's. In 2015 heeft hij zelfs meegedaan met een wedstrijd voor foto's voor een sportkalender van 2016. Zijn foto over de motocross werd uitgekozen uit 400 inzendingen voor de kalender.
Ook andere coureurs vragen wel eens aan Kees-jan of hij foto's wil maken. Daarna vragen ze dan wat hij ervoor wil hebben. Hij vraagt er nooit geld voor, liever heeft hij iets voor zijn verzameling. Zijn verzameling is heel uitgebreid.

Shirt van Jeffrey Herlings Vitrinekastje met
miniatuur motors
Gebruikte motocrosshelm

Hij heeft bijvoorbeeld een kast vol met shirts van coureurs. De meeste coureurs dragen ieder shirt maar 1 wedstrijd. Hij heeft zo al diverse shirts gekregen. Het shirt van Jeffrey Herlings hangt nog niet in de kast. Jeffrey Herlings werd in 2012, 2013 en 2016 wereldkampioen in de MX2-klasse. Het shirt hierboven is zijn grote trots en het hangt onder een klein vitrinekastje met 10 miniatuur motors, nog direct in het zicht.

Tijdens de Grand Prix wedstrijden worden er ook allerlei posters uitgedeeld. Van deze posters heeft Kees-jan er een heleboel tegen het plafond van zijn tuinhuis geprikt.

Poster Aankodiging motocross evenement

Kees-jan heeft ook een hele collectie jaarboeken over de Grand Prix cross. Het oudste boek in zijn collectie is van 1969 en het jongste boek van 1991-92. Hij koopt deze boeken niet nieuw, maar op rommelmarkten. Een aantal van de boeken die hij heeft zijn afgeschreven boeken van de bibliotheek, maar dat maakt hem niet uit. Het gaat hem om de informatie die erin staat.

Hij heeft ook heel veel tijdschriften over de motocross verzameld. Er staat veel reclame in die tijdschriften, daarom bewaart hij niet het hele tijdschrift. Per seizoen stopt hij alle wedstrijdverslagen in een map. De interviews met coureurs bewaart hij in andere mappen. De interviews staan gesorteerd op de achternaam van de coureur. Zo heeft hij van diverse jaren achter elkaar interviews met Jeffrey Herlings in de map zitten en ook interviews met de vader van Jeffrey, Peter Herlings.

Peter Herlings vader van Jeffrey Een programmaboekje uit 1964

Hij heeft een flinke stapel programmaboekjes bij elkaar verzameld. Het oudste boekje is uit 1964. Dit is maar een klein boekje van enkele bladzijden. Tegenwoordig zijn het hele tijdschriften.

Heel veel stickers

Kees-jan heeft heel veel stickers over de motocross. Die bewaart hij allemaal in een grote bak in mapjes, veelal op achternaam van de coureur.

Op 24 september 2017 liet Kees-Jan Teurlincx zijn verzameling over de motocross op de verzamelbeurs in Eerde.

Als u iets heeft voor Kees-Jan neem dan contact met hem op via telefoon 06 - 2014 7118 of e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar
(verzamelbeurs Eerde)

Kees-jan Teurlincx

© www.moetjekijken.nl