Pompoenen en Halloween

Halloween 31 oktober

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd werd. In Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest.

Halloween wordt op 31 oktober gevierd

De huizen die deelnemen zijn vaak herkenbaar door zichtbare Halloweenversieringen. Kinderen gaan verkleed langs de deuren. De bedoeling is om diegene die opendoet een beetje bang te maken. Vaak heeft de bewoner dan snoep in huis, waaruit de kinderen kunnen kiezen. Halloween wordt ook gevierd in pretparken.

Links een afbeelding van 2 vitrinekasten bij Abbingahiem in Leeuwarden was een deel van deze Halloween verzameling te zien van 21 oktober t/m 12 december 2017.
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding.

Sinds 2007 spaar ik pompoenen en Halloween artikelen. Mijn verzameling bevat onder andere pompoenbeeldjes, boeken, een t-shirt, een blik, bordjes, servetten, verpakkingen voor chocolaatjes en (persoonlijke) postzegels.

Pompoenbeeldjes en een blik Pompoenbeeldjes en een blik
Klik op de afbeelding voor meer items Boek over pompoen

Mijn belangstelling voor pompoenen werd gewekt toen ik in 2006 in mijn groentetuin begon met het telen van  courgettes. Courgettes zijn familie van de pompoen, ze worden ook wel zomerpompoen genoemd!

Kweken

Een jaar later besloot ik mij te wagen aan het kweken van pompoenen: de reuzenpompoen, die wel 30 kilogram zwaar kan worden. Mijn eerste pompoen werd uiteindelijk een 'dwerg' van 3 kilogram.
Ook teelde ik spaghetti-pompoenen. Deze pompoen lijkt op een groot ei. Na koken en doorsnijden van de spaghettipompoen worden er draden uitgetrokken. Deze 'draden' zijn als spaghetti te eten.
Een leuk alternatief voor mensen die allergisch zijn voor gluten. De spaghetti­pompoen is helaas erg smakeloos, de smaak komt van de kruiden die gebruikt worden.

reuze pompoen van 22 kilogram Hokkaïdo pompoen
Reuzenpompoen van 22 kg Hokkaïdo pompoen

In september 2007 kocht ik op een pompoenmarkt een Hokkaïdo pompoen. Andere namen voor deze pompoen zijn Oranje Zon, Uchiki Kuri, Red Kuri en ui pompoen. Toen is mijn 'passie voor pompoenen' echt begonnen, met als gevolg het serieus kweken van pompoenen in de groentetuin.

2009 was een zeer goed jaar met 2 reuzenpompoenen van respectievelijk 20 en 22 kilogram (die van 22 kilogram staat op bovenstaande afbeelding). Deze pompoenen zijn te groot om zelf op te eten en ze hebben weinig smaak. Daarom ben ik mij gaan richten op andere smaakvollere soorten: de Pink Banana, Butternut en Valenciano. Alle genoemde pompoenen (behalve de spaghettipompoen) zijn zeer geschikt om soep van te maken.

Omdat de Hokkaïdo pompoen erg hard is adviseer ik voor consumptie de pompoen 5 minuten op de één na hoogste stand 'voor te garen' in de magnetron. (Pas op: de pompoen wordt heet en moet voor direct gebruik met een ovenwant uit de magnetron gehaald worden.)

courgetteplant in pot De zomerpompoen, dus courgette, is te telen in de kleuren groen, geel en lichtgroen. Ze kunnen prima groeien in de eigen tuin of een grote pot van 20 liter. Als een courgetteplant goed groeit in een tuin, dan kan deze 1.8 meter breed worden en zijn er tot 100 courgettes van één plant te oogsten. Het overschot kan gebruikt worden om 'zoet/zure courgettes' te maken, of ingevroren worden voor een courgettesoepje na de oogsttijd in de winter.
Zie voor pompoenen tot 20 kilogram: Uitleg over het kweken van courgettes en pompoenen.
In 2017 is een foto reportage gemaakt van de groei van een courgetteplant per dag.

Record

Op het Europese kampioenschap pompoenen telen in het Duitse Ludwigsburg heeft de Belgische teler Mathias Willemijns een wereldrecord gevestigd, hij presenteerde zondag 9 oktober 2016 een pompoen die 1190 kilo woog.

Recepten

Om mijn pompoenpassie te delen met anderen verzamel ik recepten vooral van pompoenen en courgettes. De recepten plaats ik op mijn website www.madelen.nl/recepten. Alleen als ik een gerecht zeer lekker vind smaken, dan komt het recept op de website. Mijn favoriete gerecht is 'pompoen lasagne'.

Op www.madelen.nl/pompoen heb ik een zoekprogramma geschreven om te zoeken op bijvoorbeeld naam, kleur, eetbaarheid, vorm van een pompoen.

recept voor pompoen lasagne zoeken op pompoenen

Neem eens een kijkje op de genoemde website om als geheugen training 'pompoen memory' te spelen:

pompoen memory


Reacties zijn welkom via

Madelen is geďnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Madelčn Essens


© www.moetjekijken.nl