Suikerzakjes en lucifermerken
Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's
Martin Brouwer verzamelt suikerzakjes en lucifermerken. Na het overlijden van zijn moeder vond hij op zolder een album met suikerzakjes. Dit was in 2009. Hij besloot toen verder te gaan met de suikerzakjesverzameling van zijn moeder.
Martin ging op internet zoeken naar meer informatie over het verzamelen van suikerzakjes. Al snel kwam hij op de site www.suikerzak.nl. Dé site van de "Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland". Deze site is het initiatief van Harry Dietz, een verzamelaar van suikerzakjes die al jaren bezig is om op zijn site een catalogus te maken van alle suikerzakjes die in Nederland zijn uitgebracht.
Martin heeft contact opgenomen met Harry Dietz en Harry nodigde hem uit om een keer bij hem op bezoek te komen. Martin nam het album van zijn moeder mee en Harry vond dat er wel wat aardige suikerzakjes in zaten. Er zaten ongeveer 125 suikerzakjes in het album. Toen Martin naar huis ging, kreeg hij 3 volle bananendozen met suikerzakjes mee die Harry allemaal dubbel had. Martin kon direct volop aan de slag met allerlei suikerzakjes.
Dit is wat Martin het leukste vindt van het verzamelen van suikerzakjes. Er wordt nog volop geruild, de portemonnee kan in de broekzak blijven en toch lukt het om op verzamelbeurzen de verzameling uit te breiden. Aan het einde van een verzamelbeurs worden vaak volle dozen geruild.
Martin heeft ongeveer 41.000 verschillende suikerzakjes in zijn verzameling. Daarvan zijn er ongeveer 29.000 opgenomen in de catalogus, sommige afwijkingen staan nog niet op de site. Hij houdt in Excel een overzicht bij van welke suikerzakjes hij in zijn verzameling heeft. De suikerzakjes op suikerzak.nl zijn allemaal gecodeerd, zodat het precies duidelijk is welk suikerzakje je al hebt en welk niet. Op de site staan inmiddels ruim 62.000 suikerzakjes. Iedere dag worden er nog toegevoegd. Martin heeft zelf inmiddels al ruim 5.500 suikerzakjes aan de site toegevoegd.
Hoewel Harry Dietz het initiatief heeft genomen is hij allang niet meer de enige verzamelaar die suikerzakjes aan de site toevoegt. Er is inmiddels een team van 7 verzamelaars die regelmatig suikerzakjes aan de site toevoegen.
Martin is de laatste tijd niet alleen bezig met het verzamelen van suikerzakjes, maar sinds eind 2012 ook met lucifermerken. Na een bezoek aan de verzamelbeurs in Eerde maakte Hennie van Dun hem enthousiast voor dit verzamelitem.
Martin heeft een mooie tentoonstelling samengesteld om te laten zien op de verzamelbeurs in Eerde op zondag 22 november 2015. Met als thema de Meijerij van Den Bosch waarbij hij zowel suikerzakjes als lucifermerken laat zien. Hij laat per plaats en adres zien wat hij heeft. Op de afbeelding hiernaast staat een mooi voorbeeld. Van café De Ketting uit Boxtel heeft hij zowel suikerzakjes als lucifermerken. Als je ze goed bekijkt zie je de hele geschiedenis voorbij komen. Het eerste suikerzakje is van C. v.d. Aker met telefoonnummer 330. Daarna wordt de eigenaar G. Kluytmans-v.d. Aker . Het suikerzakje krijgt een telefoonnummer met een kengetal en een 4-cijferig netnummer en er komt een benzinestation bij. Daarna wordt de eigenaar L.A. Spakenburg-Kluytmans (dus alweer de 3e generatie) en dan verandert de naam in "De Oude Ketting". Bij deze suikerzakjes en lucifermerken is de herkomst duidelijk. De plaatsnaam en zelfs het adres staan vermeld, maar Martin heeft zo ook een heleboel suikerzakjes en lucifermerken met alleen de plaatsnaam erop en hij vindt het leuk om dan tijdens een tentoonstelling van de bezoekers meer te weten te komen over de herkomst. Meer dan de helft van de bedrijven waar suikerzakjes van zijn, bestaan al niet meer en de gegevens zijn vaak ook niet via internet terug te vinden.
|
|
Om zijn tentoonstelling neer te kunnen zetten heeft hij 9 grote dubbelzijdige borden waar hij de insteekbladen met suikerzakjes en lucifermerken op kan zetten. Hij erfde deze borden van zijn vader, die tijdens zijn leven ook een verwoed verzamelaar en organisator van ruilbeurzen was.
Het is met suikerzakjes en lucifermerken vaak moeilijk om te bepalen hoe oud ze zijn. Er staat slechts zelden een datum of jaartal op. Martin denkt dat de oudste suikerwikkel in zijn verzameling tussen 1927 en 1940 is geproduceerd. Het is een wikkel uit Helvoirt. Pas in de jaren ‘50 en ‘60 begon de productie van suikerzakjes en -wikkels echt grote vormen aan te nemen en ook het verzamelen werd in die jaren volop gedaan.
Martin heeft gemerkt dat er tijdens een tentoonstelling vaak nog bezoekers komen die vroeger ook suikerzakjes hebben verzameld. Ze vinden het dan jammer dat ze maar op zolder blijven liggen en dat niemand ernaar omkijkt of er iets mee doet. Ze vinden het dan leuk om het aan een echte verzamelaar te geven die er zelfs tentoonstellingen mee houdt.
Verzamelbeurs
Op zondag 22 november 2015 liet Martin Brouwer zijn verzameling suikerzakjes en lucifermerken zien op de verzamelbeurs in Eerde. Heeft u nog wat suikerzakjes, lucifermerken of cinderella’s voor hem? Neem dan contact op met Martin via telefoon 06 - 4408 2965 of via e-mail
Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)
|