Creatieve blikmodellen (modelbouw)

Scheepsmodelbouw, stoommachines en ook maquettebouw waren mijn oorspronkelijke passies. Dat had met mijn beroep te maken. Ik was tekenaar/constructeur. Nu ben ik thuis en heb de tijd om met mijn hobby's vaker bezig te zijn. Ik kan dan ook tekenen en ontwerpen. Gebruik makend hiervan maakte en maak ik van originele tekeningen modelbouwtekeningen. Hier bouwde en bouw ik dan steeds mijn modellen van.

In 2000 zag ik op de TV een programma dat over Afrikaanse kinderen ging, die van afvalblikwerk leuke dingen maakten. Ik dacht dat moet ik ook kunnen, zeker met mijn superieure gereedschap vergeleken met hen. Ik begon na te denken van wat ik zou gaan proberen te maken van blik.

Bij toeval zag ik een tekening van een antieke locomotief uit 1842 en dit leek me wel wat. Het kwam er nu op neer met wat voor blik ik dit ding zou maken. Het model moest simpel zijn, goedkoop, de materialen makkelijk te verkrijgen en door iedereen niet al te moeilijk te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan! Thuis vond ik verschillende blikjes die aan mijn eisen voldeden. Het is mij dan ook uiteindelijk gelukt. Eén van die treinen en een vrachtauto heb ik echt werkend gemaakt dat wil zeggen er zit een simpel oscillerend stoommachientje in die deze aandrijven. Deze rijden en werken dus echt!

Als lid van Stoomgroep Holland nam ik in 2000 deze treinmodellen en enkele gemaakte auto's mee naar de Nationale Stoomdag in Raamsdonksveer en merkte tot mijn verbazing dat men veel interesse had in deze bouwmodellen. Ik ben toen thuis gekomen en meteen weer aan het ontwerpen gegaan. Ik maak nu van afvalblik allerlei dingen waar onder automodellen, schoenen, lingeriesetjes en nog veel meer. Ik heb er dan ook veel plezier in. Alles is creatief bedoeld en zeer decoratief.

Van al deze modellen heb ik tekeningen gemaakt zodanig, dat men ze makkelijk kan begrijpen en de modellen als een bouwplaat in elkaar kan zetten. Iedereen kan de modellen maken. Deze tekeningen en mijn modellen kan men bij mij kopen tegen een redelijk prijs.

Via internet zocht men contact met mij over deze blikmodellen en kreeg ik een interview met TV Gelderland, dagblad "De Gelderlander" en een plaatselijke krant. Ook op braderieŽn en galerieŽn heb ik gestaan en ben ik uitgenodigd op verschillende locaties waar onder een kerk in Doesburg. Daardoor kreeg ik vele leuke reacties waar onder van verschillende (blik)bedrijven en particulieren die interesse tonen in mijn modellen (en tekeningen) ten behoeve van de reclame en relatiegeschenken. Door al deze reacties heb ik besloten om er mee door te gaan, want wat is er nu leuker als je weet dat men van bedrukt blik hele leuke dingen kan maken.

 

Enkele modellen die ik gemaakt heb van o.a. bedrukt blik zijn: enkele Citroën Tractions, Citroën 2CV's (lelijke eend),
A-Ford's, Jeeps en de VW kever. Ook heb ik enkele blikken poppen gemaakt waar onder een zogenaamde dikke bierdrinker en zogenaamde dikke paaldanseressen.

Wilt u meer informatie: A.J.M. Nijenhuis, Zevenaar. (06 4092 4815)


© www.moetjekijken.nl