Kleuter-, kinder- en vaderlandse liederen.

Deze verzameling kwam tot stand nadat ik diverse malen, zoals bijna iedere oma, op mijn kleinkinderen paste en voor hen kleuterliedjes ging zingen. Het leek mij wel aardig om ze op te schrijven, plaatjes erbij te zoeken en voor ieder kleinkind een map te maken. De kindertjes werden groter, gingen zelf naar de peuter/kleuterklas en de verzameling werd uitgebreid.
Op zolder vond ik een map van vroeger van mijn gidsen- en kabouterleidstertijd en het begin van de verzameling was een feit. De bibliotheek werd geraadpleegd en ook daar kwamen heel wat boeken uit de kast met oude en nieuwe liedjes om aan de verzameling toe te voegen. Zo ontstonden de eerste mappen enigszins op thema uitgewerkt. Zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen, dierendag, verjaardag, Palmpasen etc.
De meeste liedjes die ik heb zijn in het Nederlands, nu ben ik op zoek naar liedjes in een streektaal zoals het Gronings, Drents en Fries, etc. Inmiddels heeft internet z'n intrede bij ons thuis gedaan, zodat ik mij daar heerlijk op kan uitleven om de verzameling uit te breiden. Zo stuitte ik op een site met oude Vaderlandse liederen, waar ik bij sommige toch ook nog wel wat herinneringen aan had, bijvoorbeeld zoals wij deze zongen tijdens de aubade met Koninginnedag op de Grote Markt in Haarlem. De liedjes die ik zong onder de afwas met mijn oudere zus mochten ook zeker niet in de verzameling ontbreken. Omdat wij op een R.K. school zaten waren dat meestal Marialiedjes en het klonk niet altijd even zuiver.
Ik probeer zoveel mogelijk liedjes te verzamelen met het notenschrift zodat later, als misschien een van de kinderen mijn verzameling voortzet, zij deze met muziek kunnen begeleiden. De inmiddels circa 5.000 liedjes bewaar ik in zo'n 12 mappen, waarvan 4 mappen met teksten die ikzelf nog van vroeger ken. Regelmatig luister ik naar de radio of iemand wellicht een tekst zoekt en of ik die persoon dan kan helpen. Op deze manier heb ik ook zelf weer andere teksten gekregen.
Ik blijf zoeken naar nieuwe en of oude teksten. Iedere vorm van tekst is welkom op mijn e-mailadres: want uit ervaring heb ik gemerkt dat er soms diverse teksten van een en hetzelfde liedje bestaan. Het gaat mij niet direkt om complete boeken, want daarvoor heb ik te weinig ruimte in mijn hobbykamer. Hier bewaar ik namelijk ook al mijn verzameling vingerhoeden. Ook op deze site te zien.

Trudy Mooy© www.moetjekijken.nl