Ik heb een passie voor kaartjes


Hiermee bedoel ik dat ik verzamelaar ben van Vervoerbewijzen en Entreebewijzen uit de gehele wereld. Mijn passie heeft zich in 30 jaar ontwikkeld tot een collectie van ongeveer 100.000 kaartjes.
Een manier om mijn verzameling aan anderen te kunnen laten zien, is het deelnemen aan exposities en hobbybeurzen. Een belangrijk doel op deze beurzen is het leggen van kontakten om zodoende aan kaartjes te komen.
Twee maal per jaar exposeer ik delen van mijn collectie op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht

Inmiddels heb ik 4 websites:

 • www.passievoorkaartjes.nl
  Nederlands- en Duitstalige site met voorbeelden van alle rubrieken van kaartjes die ik verzamel.

 • www.ticketsonline.tk
  Engelstalige site met veel afbeeldingen van treinkaartjes en stadsvervoerkaartjes uit de gehele wereld (uiteraard zijn alle gepubliceerde kaartjes afkomstig uit mijn eigen verzameling).

 • tramkaartjes.webklik.nl
  Verzameling tramkaartjes uit de gehele wereld.

 • ntm.webklik.nl
  Tramkaartjes die zijn uitgegeven voor en door de Nederlandsche Tramweg Maatschappij

Omdat voor elke verzamelaar geldt dat er reclame moet worden gemaakt om de verzameling te kunnen vergroten, volgt hier een korte uiteenzetting.

Treinkaartjes
Omstreeks 1982 ben ik serieus Treinkaartjes gaan verzamelen. Daarvoor was ik al bezig met de treinenhobby, en bewaarde ik mijn zelfgereisde treinkaartjes. Op een gegeven moment ontmoette ik iemand die al enkele jaren treinkaartjes verzamelde. We zijn gaan ruilen. Dit was de aanleiding om serieus met de verzameling te beginnen.

Ik verzamel alle soorten treinkaartjes uit de gehele wereld. D.w.z. alle modellen, alle trajecten, dus ook de huidige computerkaartjes. Mijn gehele verzameling omvat ruim 75.000 treinkaartjes uit 100 landen.
Het oudste exemplaar is van 1873, een kaartje uit Zweden. Waar ik vooral in ge´nteresseerd ben zijn oude Friese tram- en treinkaartjes van de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM) en het Noord Friesch Locaal Spoor (NFLS). Van deze laatste maatschappij heb ik tot op heden nog maar ÚÚn kunnen bemachtigen.

Als fanatiek verzamelaar ben ik lid van twee internationale organisaties van verzamelaars van treinkaartjes. Dit zijn (in Duitsland) de Club of Ticket Collectors (CTC) met circa 100 leden, en (in Engeland) de Transport Ticket Society (TTS) met ruim 400 leden. Vooral door de Duitse club heb ik veel internationale kontakten. Elk jaar in de herfst wordt er een grote internationale ruilbeurs georganiseerd, meestal in Duitsland of Zwitserland, die ik uiteraard bezoek. In 2001 en 2007 heb ik deze beurs in Leeuwarden resp. Harlingen georganiseerd. Beide beurzen werden bezocht door zo'n 25 verzamelaars uit 4 landen. In 2008 gaat de reis naar NŘrnberg. De voertaal is Duits. Op zo'n ruildag gaan er circa 100.000 treinkaartjes over de tafels. We ruilen altijd met gesloten beurzen.

Tevens bezoek ik elk jaar in maart een internationale ruilbeurs in Frankfurt Ik ben al 25 jaar bezig met verzamelen van Vervoerbewijzen in de ruimste zin van het woord, waarbij treinkaartjes het grootste deel van de verzameling uitmaakt.

Verkiezing Verzamelaar van het Jaar 2008
Al sinds 1983 exposeer ik delen van mijn verzameling op hobby- en verzamelbeurzen. Jaarlijks terugkerende beurzen zijn Eindhoven, Utrecht en Leeuwarden.
Op 10 en 11 februari 2007 exposeerde ik in Eindhoven op de Collectors Fair en heb daar de 2e prijs gewonnen in de Verkiezing Verzamelaar van het Jaar 2007 met mijn verzameling/onderwerp: 'Opkomst en Ondergang van het Nederlandse Treinkaartje' (dit met het oog op de invoering van de Chipkaart)

Vliegtickets
Al zolang ik treinkaartjes verzamel, krijg ik ook vliegtickets. Deze ruilde ik meestal met een Zwitser tegen oude kaartjes uit Amerika. Omdat ik deze Zwitser al heel lang niet meer ben tegengekomen, en ik ook gefascineerd raakte van de vliegtickets, ben ik ze vanaf 1997 zelf gaan verzamelen. Inmiddels omvat mijn verzameling vliegtickets ruim 1000 exemplaren. Bij deze verzameling richt ik mij op 3 gebieden, te weten trajecten, Instapkaarten (Boarding cards) en omslagen van de diverse maatschappijen.

Metro-, tram- en buskaartjes
Binnen Europa verzamel ik alleen metro- en tramkaartjes van de steden Londen, Parijs, Berlijn, Oslo, Helsinki, Kopenhagen, Stockholm. Buiten Europa van alle steden in de wereld. Buskaartjes (en strippenkaarten) verzamel ik alleen van Nederland. Een bijzonderheid in mijn verzameling is de metro van Buenos Aires (ArgentiniŰ), van alle haltes heb ik een kaartje.

Bootkaartjes
Ik heb speciale belangstelling voor kaartjes van internationale veerbootverbindingen en van cruises. Ik ben vooral ge´nteresseerd in passagebiljetten van de Engelse en Scandinavische rederijen. Een apart exemplaar in mijn verzameling is een retourpassagebiljet van Engeland naar Zuid-Afrika.

Parkeerkaartjes
Door mijn belangstelling voor alle vormen van vervoer ben ik op 17 april 1998 ook begonnen met het verzamelen van kaartjes van parkeerautomaten en parkeergarages. Om deze verzameling een beetje binnen de perken te houden beperk ik mij tot het opzetten van een internationale modellenverzameling. Op dit moment heb ik circa 400 parkeerkaartjes. Het buitenland is hierbij al aardig vertegenwoordigd. De oudste kaartjes in de verzameling zijn inmiddels al van 1951.

Kabelbanen
Door mijn vele kontakten met Zwitserse en Oostenrijkse verzamelaars heb ik een kleine verzameling kaartjes van kabelbanen en skipassen opgebouwd, hoewel inmiddels al circa 400 stuks.

Entreebewijzen
In 2000 kreeg ik uit een erfenis een grote partij Entreebewijzen (4000 stuks). Dit heeft geleid tot het opzetten van mijn nieuwe verzameling. Ik heb belangstelling voor Entreebewijzen van de volgende rubrieken:
1. Entreebewijzen v˛˛r 1950
2. Friesland
3. Rolkaarten van Nederland
4. Circus
5. Bioscoop
6. Voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland.

Ruilen met vooral buitenlandse verzamelaars
Op dit moment ruil ik regelmatig kaartjes met verzamelaars in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Spanje, ArgentiniŰ, Chili, CaliforniŰ.

Mag ik uw kaartje even zien?
Heeft u nog kaartjes en bent u van plan ze weg te gooien? Doe dit niet, maar geef ze aan mij. Dubbel is geen bezwaar, omdat ik ook ruilmateriaal kan gebruiken.


Willem Boorsma, Suze Groenewegplein 7, 8802MH Franeker.
Tel: 0517-396975, E-mail:

© www.moetjekijken.nl