Ik heb een passie voor kaartjes

Hiermee bedoel ik dat ik verzamelaar ben van Vervoerbewijzen en Entreebewijzen uit de gehele wereld. Mijn passie heeft zich in 40 jaar ontwikkeld tot een collectie van ongeveer 135.000 kaartjes. Treinkaartjes vormen hierbij het grootste deel van de verzameling (90%).
Een manier om mijn verzameling aan anderen te kunnen laten zien, is het deelnemen aan exposities en hobbybeurzen. Een belangrijk doel op deze beurzen is het leggen van kontakten om zodoende aan kaartjes te komen.
Twee maal per jaar exposeer ik delen van mijn collectie op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht.

Inmiddels heb ik 3 websites:

Omdat voor elke verzamelaar geldt dat er reclame moet worden gemaakt om de verzameling te kunnen vergroten, volgt hier een korte uiteenzetting.

Treinkaartjes
Omstreeks 1976 ben ik serieus Treinkaartjes gaan verzamelen. Daarvoor was ik al bezig met de treinenhobby, en bewaarde ik mijn zelfgereisde treinkaartjes. Op een gegeven moment ontmoette ik iemand die al enkele jaren treinkaartjes verzamelde. We zijn gaan ruilen. Dit was de aanleiding om serieus met de verzameling te beginnen.

Ik verzamel alle soorten treinkaartjes uit de gehele wereld.Dat wil zeggen alle modellen, alle trajecten, dus ook de huidige computerkaartjes. Mijn gehele verzameling omvat ruim 120.000 treinkaartjes uit 120 landen.
Het oudste exemplaar is van 1873, een kaartje uit Zweden. Mogelijk heb ik ook nog Nederlandse treinkaartjes uit die periode, maar ze zijn moeilijk te dateren omdat het jaartal pas in 1911 op de kaartjes werd gedrukt.

Waar ik vooral in ge´nteresseerd ben zijn oude Friese tram- en treinkaartjes van de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM) en het Noord Friesch Locaal Spoor (NFLS).
Van deze laatste maatschappij heb ik tot op heden nog maar ÚÚn exemplaar kunnen bemachtigen.

Als fanatiek verzamelaar ben ik lid van twee internationale organisaties van verzamelaars van treinkaartjes. Dit zijn (in Duitsland) de Club of Ticket Collectors (CTC) met circa 100 leden, en (in Engeland) de Transport Ticket Society (TTS) met ruim 400 leden. Vooral door de Duitse club heb ik veel internationale kontakten. Elk jaar in de herfst wordt er een grote internationale ruilbeurs georganiseerd, meestal in Duitsland of Zwitserland, die ik uiteraard bezoek. In 2001 en 2007 heb ik deze beurs in Leeuwarden resp. Harlingen georganiseerd. Beide beurzen werden bezocht door zo'n 25 verzamelaars uit 4 landen. In 2018 organiseer ik voor de derde keer deze beurs, ditmaal in mijn woonplaats Franeker. Op zo'n ruildag gaan er circa 100.000 treinkaartjes over de tafels. We ruilen altijd met gesloten beurzen.

Tevens bezoek ik elk jaar in maart een internationale ruilbeurs in Frankfurt.

Dag, papieren treinkaartje

Woensdag, 9 juli 2014 was het helaas zo ver, de NS verving de papieren kaartjes voor de papieren chipknip voor éénmalig gebruik met 1 euro toeslag. Deze toeslag moet gezien worden als milieuheffing omdat treinkaartje een milieubelastende chip bevat. (Zie bovenstaande afbeelding)

Onderscheidingen mbt mijn Verzameling
Al sinds 1983 exposeer ik delen van mijn verzameling op hobby- en verzamelbeurzen. Een half-jaarlijks terugkerende beurs is de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. Hier exposeer ik al vanaf 2008 op het zgn. Museumplein in Hal 7.

Op 10 en 11 februari 2007 exposeerde ik in Eindhoven op de Collectors Fair en heb daar de 2e prijs gewonnen in de Verkiezing Verzamelaar van het Jaar 2007 met mijn verzameling/onderwerp: 'Opkomst en Ondergang van het Nederlandse Treinkaartje' (dit met het oog op de invoering van de Chipkaart).

Op 23 november 2013 heb ik op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht de Dutch Collectors Award gewonnen, in de categorie: Opmerkelijke Verzamelingen.

Vliegtickets
Al zolang ik treinkaartjes verzamel, krijg ik ook vliegtickets. Eerst ruilde ik deze meestal met een Zwitser tegen oude tramkaartjes van de kabeltram van San Francisco, Amerika.
Omdat ik deze Zwitser al heel lang niet meer was tegengekomen, en ik ook gefascineerd raakte van de vliegtickets, ben ik ze vanaf 1997 zelf gaan verzamelen. Inmiddels omvat mijn verzameling vliegtickets ruim 1500 exemplaren. Bij deze verzameling richt ik mij op 3 gebieden, te weten trajecten, Instapkaarten (Boarding cards) en omslagen van de diverse maatschappijen. Helaas is in 2009 het papieren vliegticket afgeschaft, waardoor deze verzameling nauwelijks meer uitbreidt.

Metro-, tram- en buskaartjes
Binnen Europa verzamel ik alleen metro- en tramkaartjes van de steden Londen, Parijs, Berlijn, Oslo, Helsinki, Kopenhagen, Stockholm. Buiten Europa van alle steden in de wereld. Buskaartjes en strippenkaarten hebben niet mijn interesse. Een bijzonderheid in mijn verzameling is de metro van Buenos Aires (ArgentiniŰ), van alle haltes heb ik een kaartje.

Tevens heb ik meer dan 100 kaartjes van Nederlandse paardentrambedrijven uit de periode rond 1900. Onder andere enkele bijzondere exemplaren van de destijds langste paardetramlijn van Nederland, de Eerste Groninger Tramway Maatschappij die liep tussen Zuidbroek en Ter Apel, totaal 50 km.

Bootkaartjes
Ik heb speciale belangstelling voor kaartjes van internationale veerbootverbindingen en van cruises. Ik ben vooral ge´nteresseerd in passagebiljetten van de Engelse en Scandinavische rederijen. Een apart exemplaar in mijn verzameling is een retourpassagebiljet van Engeland naar Zuid-Afrika. In deze deelverzameling bevindt zich ook mijn oudste kaartje van de collectie, een reisbiljet van een reis per stoomboot over de Rijn, uit 1841.

Parkeerkaartjes
Door mijn belangstelling voor alle vormen van vervoer ben ik op 17 april 1998 ook begonnen met het verzamelen van kaartjes van parkeerautomaten en parkeergarages. Om deze verzameling een beetje binnen de perken te houden beperk ik mij tot het opzetten van een internationale modellenverzameling. Op dit moment heb ik circa 400 parkeerkaartjes. Het buitenland is hierbij al aardig vertegenwoordigd. De oudste kaartjes in de verzameling zijn inmiddels al van 1951.

Kabelbanen
Door mijn vele kontakten met Zwitserse en Oostenrijkse verzamelaars heb ik een kleine verzameling kaartjes van kabelbanen en skipassen opgebouwd, hoewel inmiddels al circa 500 stuks.

Entreebewijzen
In 2000 kreeg ik uit een erfenis een grote partij Entreebewijzen (4000 stuks). Dit heeft geleid tot het opzetten van mijn nieuwe verzameling. Ik heb belangstelling voor Entreebewijzen van de volgende rubrieken:

  1. Entreebewijzen v˛˛r 1950
  2. Friesland
  3. Rolkaarten van Nederland
  4. Circus
  5. Beroemde attracties in de wereld, zoals bv de Chinese Muur, Pyramides, Walt Disney Studioĺs, etc.

Ruilen met vooral buitenlandse verzamelaars
Op dit moment ruil ik regelmatig kaartjes met verzamelaars in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Spanje, ArgentiniŰ en Chili.

Mag ik uw kaartje even zien?
Heeft u nog kaartjes en bent u van plan ze weg te gooien? Doe dit niet, maar geef ze aan mij. Dubbel is geen bezwaar, omdat ik ook ruilmateriaal kan gebruiken.


Willem Boorsma, Suze Groenewegplein 7, 8802 MH Franeker.
Tel: 0517-396975, E-mail:

© www.moetjekijken.nl