Wenskaarten

Naast mijn favoriete hobby fotograferen, is de tweede hobby foto's bewerken op de computer. Bovendien heb ik nog een derde namelijk 3D wenskaarten knippen. Het begon met één kaartje om te proberen, maar ik was er al snel aan verslingerd, het blijkt zelfs redelijk verslavend te zijn.
Nu kom ik oorspronkelijk uit de papierbranche, helaas geen papiergeld, maar verkocht jarenlang papier bij een papiergroothandel aan drukkerijen, bedrijven en overheidsinstellingen. Daarom had en heeft papier voor mij altijd nog een extra dimensie  
 
3D-knippen is een populaire hobby. Er zijn mooie kaarten mee te maken al dan niet in combinatie met andere technieken. Een 3D kaart is een kaart waarop een plaatje in laagjes wordt opgebouwd (driedimensionaal).

Er is voor nodig : *   een 3D vel dat is een vel papier met een aantal dezelfde afbeeldingen
*   ook is een aantal dezelfde plaatjes te gebruiken (minimaal 3)
*   foamtape of voorgestanste foamstripjes
*   enkele of dubbele kaarten met envelop
*   een klein schaartje met scherpe punt (3D-schaartje)
*   pincet voor de kleine onderdelen
*   eventueel tekst-stickers.

Begin eerst het plaatje te bestuderen. Bepaal wat er op het plaatje "naar voren" moet komen. Altijd starten met het uitknippen van de gehele afbeelding en gebruik deze als basislaag. Van het tweede plaatje kan bijvoorbeeld de achtergrond worden weggelaten. En van het derde plaatje worden alleen die delen uitgeknipt die naar voren moeten springen.
Vervolgens kan nog uit een vierde, vijfde of zesde afbeelding extra onderdelen worden geknipt, zodat de kaart op sommige plaatsen uit meer laagjes bestaat, wat de diepte nog meer zal versterken. Leg alle plaatjes op volgorde neer en plak het eerste plaatje op de kaart. Daarna wordt met het foamtape of de voorgestanste foamstripjes laagje voor laagje de kaart opgebouwd. Totdat alle plaatjes verwerkt zijn. Voor de kleine en zeer kleine stukjes, kan eventueel met een pincet worden gewerkt. Let er vooral op dat de plaatjes mooi recht boven elkaar worden geplakt.

Met een tekst-sticker zoals b.v. Hartelijk Gefeliciteerd is de wenskaart compleet.

Willy Goedhart


© www.moetjekijken.nl