kerststalletjes

Een verzameling om tentoon te stellen

Mijn man en ik komen uit een katholiek gezin en na mijn huwelijk kochten we al snel een grote kerstgroep, met gipsen beelden, zoals ze thuis ook hadden. Zelf maakten we een stal bij de beeldengroep. Traditiegetrouw wordt de kerststal ieder jaar opgezet. Net zoals bij mijn ouders zijn ook bij mij in de loop der jaren wel een paar beelden gesneuveld, maar de hoofden worden er weer opgelijmd en zo kan de kerststal nog jaren mee. Hoewel dit dus mijn eerste kerststal was is hij niet echt een onderdeel van mijn verzameling.

In 2003 ging een collega van mij op vakantie naar Peru. Van zijn vakantie bracht hij een kerststalletje voor me mee als souvenir. Het kerststalletje zit in een klein kastje dat met vrolijke kleuren beschilderd is. Het bijzondere aan deze kerststal is dat er bovenin bij de echte kerststal een schaap ligt, maar onderin staat een vrouw in Peruaanse klederdracht met 3 lama’s, het schaap van Zuid-Amerika. Deze kerststal was het begin van een verzameling kerststalletjes en vanaf die tijd komen er regelmatig kerststalletjes bij. Kerststal: Guatemaltees kerkje
Kerststal Guatemalteeks kerkje In 2004 maakte ik met mijn gezin een rondreis door Mexico en Guatemala. Ik vond het leuk om als souvenir van die vakantie een kerststalletje te kopen. Dus bij iedere souvenirwinkel en ieder kraampje vroeg ik naar la familia santa. Eindelijk kwamen we bij een restaurant waar ook wat souvenirtjes verkocht werden en die eigenaar zei dat hij er 1 had. Vervolgens kwam hij met een Guatemalteeks kerkje aangelopen. Die had ik al meer gezien, maar daar zat steeds een echtpaar in bijzondere pose onder. Dus ik wilde al zeggen dat dat niet was wat ik zocht. Toen hij echter het kerkje optilde bleek daar toch een piepklein kerststalletje onder te zitten.

Ook in Mexico vond ik nog een klein kerststalletje. Er is goed te zien dat ieder land zijn eigen cultuur heeft met kerststalletjes. In Mexico stond er namelijk een palmboom bij de kerststal.

Kerststallen uit de wereldwinkel

In de wereldwinkels zijn ook ieder jaar weer mooie kerststalletjes uit verre landen te koop. Ze hebben ze in allerlei vormen en maten. Ze variëren ook in prijs van enkele euro’s tot tientallen euro's. Vreemd is wel dat als je tegen de Kerst in de wereldwinkel komt, er bijna geen Kerststal te bekennen is. Meestal zijn ze rond half november volop in de winkel verkrijgbaar en tegen Kerst zijn ze uitverkocht. Met een aankoop steun je ook nog projecten in ontwikkelingslanden.

Sinds het begin van mijn verzameling kerststalletjes is het echt een uitdaging om als vakantiesouvenir met een kerststalletje thuis te komen. In 2006 in Barcelona lukte dat heel goed! Het liefst had ik een kerststalletje gehad in tegeltjesmozaïek à la Gaudy, maar met het ei dat ik uiteindelijk vond was ik ook erg blij. Dit is nog steeds het favoriete kerststalletje in mijn verzameling. Aan de buitenkant van het ei staan onder andere de 3 koningen, de herdertjes met schapen maar ook allerlei andere dansende figuurtjes. Ook staat er een voorstelling op van een typisch Spaans dorpje en een molen à la Don Quichote. Als je het ei openklapt zie je onder een blauwe sterrenhemel een stalletje met de heilige familie. Kerststal ei uit Barcelona 
Hannie bij de verzameling kerststallen Kerststal Portugal

In 2010 ging ik in Portugal op vakantie. Ook hier werd weer bij iedere souvenirwinkel om een kerststalletje gevraagd. Hoewel Portugal toch een heel katholiek land is, lukte het niet om aan een kleintje te komen. Als ze ze al hadden dan waren ze groot, maar eigenlijk hadden ze voornamelijk beeldjes van allerlei heiligen, zoals de heilige Fatima. Eindelijk vonden we in het stadje Tavira een soort pottenbakkerswinkeltje en daar stonden kerststalletjes in. Helaas was het winkeltje dicht en ook toen we er later op de dag weer kwamen was het winkeltje nog dicht, het was dan ook een zondag, maar veel winkeltjes in het stadje gingen in de loop van de dag open. De volgende dag zijn we nog speciaal de 70 km terug gereden naar de winkel. Weer was de winkel dicht, maar die keer heb ik flink op de deur geklopt en gelukkig werd er opengedaan en eindelijk konden wij het kerststalletje kopen.

Kerststal Italiaans sneeuwbolletje Kerststal sneeuwbolletje

Ook mijn dochter bracht van een vakantie in Italië 2 kerststalletjes mee. In Italië waren zoveel mooie kerststalletjes te koop dat ze het zelfs moeilijk vond om te kiezen. In Venetië kocht ze een hele mooie kerstbal van glas die helemaal opengewerkt was met daarin een kerststalletje. Ook een klein sneeuwbolletje met daarin de heilige familie vond ze zo mooi dat ze maar liefst met 2 souvenirs voor haar moeder terug kwam van vakantie.

Toch zijn niet alle kerststalletjes in mijn verzameling in een winkel gekocht. Ik vind het leuk om rommelmarkten te bezoeken en ook daar kom ik nog wel eens kleine kerststalletjes tegen. Zoals een klein sneeuwbolletje dat ik kocht voor 20 cent, omdat het water helemaal troebel was. Het is me echter gelukt om er schoon water in te doen.

Ook heb ik eens een drieluik gevonden op een rommelmarkt. Hoewel hij eigenlijk redelijk groot is, kon ik hem toch niet laten staan, omdat het er ook wel zeer bijzonder uitziet. De binnenkant is hol en open aan de onderkant. Het is gemaakt van aardewerk of porselein. De middelste is 21 cm hoog en daarop staat de Kerstfamilie, aan een kant staan de 3 koningen en aan de andere kant staan de herdertjes met hun schapen. De afbeeldingen zijn goud gekleurd. Kerststal Drieluik 

Natuurlijk zijn er ook de laatste jaren nog diverse kerststalletjes bijgekomen, onder andere in 2011 diverse van een vakantie op Curacao, maar ook gewoon van de Action en de Wibra waar ze ook vaak in deze tijd leuke kleine kerststalletjes verkopen voor weinig geld.

Anno 2016 bestaat mijn verzameling uit 132 kerststalletjes. Ik zoek altijd hele kleine kerststalletjes, van maximaal 10 cm hoog. Dit niet alleen door ruimtegebrek bij het opbergen, maar de mooiste en kleinste kerststalletjes blijven het hele jaar door op een paar plankjes in mijn vitrinekast staan, de grotere staan alleen een paar weken tijdens de kersttijd in mijn huiskamer en verdwijnen de rest van het jaar naar een doos op zolder.

December 2013
Kerststallen bij daglicht
December 2013
Kerststallen bij nacht

Ik ben mijn verzameling begonnen omdat wij voor verzamelbeurzen, die ik mede organiseer, op het einde van het jaar altijd op zoek zijn naar een leuke verzameling die met Kerst te maken heeft, voor een tentoonstelling. In 2010 en 2016 heb ik mijn verzameling Kerststalletjes dan ook tentoongesteld op de verzamelbeurs in Eerde en in 2011 in de bibliotheek van Veghel (in een afgesloten kast met beveiliging).

Ik sta niet alleen met mijn verzameling kerststalletjes op moetjekijken.nl maar ook met mijn Diddl en Happy Meal speelgoedjes verzameling en wie weet komen er in de toekomst nog wel meer verzamelingen bij op moetjekijken.

Kerststal van hout

Ik hoop dat u heeft genoten van het verhaal over mijn kerststalletjes verzameling. Ik verzamel onder andere ook verzamelaars (van de maand). Voor de verzamelbeurs in Eerde (NB) ben ik altijd op zoek naar verzamelaars die in de omgeving van Uden wonen en ook eens hun verzameling tentoon willen stellen.
Wilt u graag meer verhalen lezen over allerlei verzamelaars die al eens tentoongesteld hebben op de verzamelbeurs neem dan eens een kijkje op www.verzamelbeurseerde.nl.
Als u zelf eens wilt tentoonstellen stuur dan een e-mail naar

Hannie  


© www.moetjekijken.nl