Madelen's Mezen Manie

In maart 1992 had ik in mijn tuin een nestkast opgehangen. De nestkast werd een maand later al bewoond door koolmezen. Met veel plezier volgde ik de mezen en zo werd mijn belangstelling voor deze vogels gewekt. Ik begon informatie over mezen te lezen en te verzamelen. Mijn interesse gaat in het bijzonder uit naar de koolmees en pimpelmees, maar ook naar alle andere mezen, bijvoorbeeld de staartmees, kuifmees, zwarte mees, glanskop en matkopmees.

Postzegel uit Rusland met kuifmees Eigen persoonlijke zegel van een koolmees Boek mezenkastje voor het raam

Toevalliger wijze had ik enkele postzegels met de afbeelding van een mees. Een nieuwe hobby werd gestart: het verzamelen van postzegels met mezen. Sinds het mogelijk is persoonlijke zegels te maken spaar ik die ook, uiteraard met een afbeelding van een mees erop.
Om mijn verzameling te laten zien aan anderen, besloot ik in 1999 een website over mezen te maken. Naast mijn expositie met postzegels maakte ik deze site aantrekkelijk voor een grotere groep internetgebruikers. Ik plaatste namelijk ook informatie over de mezen zelf en over het maken van nestkasten.Telefoonkaart Stempel

Van 2003 tot 2010 was ik lid van een vereniging voor verzamelaars van postzegels met vogels. Ik kon mijn mezenverzameling flink uitbreiden, vooral met stempels en enveloppen.

 


Vanaf 2004 ben ik op eBay en Marktplaats gaan zoeken naar items met mezen. Er worden op deze sites naast postzegels andere leuke verzamelobjecten aangeboden met betrekking tot mezen, bijvoorbeeld:

- ansichtkaarten
- bekers
- boeken
- geboortekaartjes
- medailles
- puzzels
- speldjes
- telefoonkaarten
Ansichtkaart van een koolmees Puzzel met onder andere mezen
Ansichtkaart puzzel - klik op de afbeelding
voor meer puzzels

Aan mijn hobby besteed ik de nodige tijd. De postzegelverzameling is jaarlijks uit te breiden met enkele mezenzegels, ik heb ruim 300 afbeeldingen van postzegels met mezen. Mijn verzameling ansichtkaarten bestaat uit bijna 1300 stuks. Hiervan zijn er nog vele honderden te vinden die in mijn verzameling ontbreken.

speldje Ansichtkaart Eieren en jonge koolmezen
Speldje Vetboom Camerabeelden

Veel meer tijd gaat zitten in het onderhouden van mijn website. Ik heb een camera in mijn nestkast en ik breng van maart t/m juni op de site verslag uit van de nestbouw, het uitbroeden van de eieren, het grootbrengen van de jongen, tot het uitvliegen van de jonge mezen.
Als koolmeeskenner beantwoord ik vragen van enthousiaste vogelliefhebbers, bijvoorbeeld:
- afmetingen van een nestkast,
- camera in een nestkast,
- hoe te handelen bij het vinden van een jong meesje,
- het maken van vetbollen en een vetmengsel voor het vullen van gaten in een 'vetboom'

Sinds 2011 verzamel ik 'uitvliegmeldingen'. Het uitvliegen van mezen heb ik al een aantal keer gezien. Prachtig vind ik het te zien hoe zo'n klein meesje zijn of haar eerste vlucht maakt.

Meer informatie is te vinden op mijn internet site: www.mezen.madelen.nl
of stuur een e-mail naar:

Madelen is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Madelen Essens


© www.moetjekijken.nl