Sinterklaas weggevertjes

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Het verzamelen begon bij mij in 1996 toen de flippo's werden uitgegeven door Smith's. Toen er geen flippo's meer in de zakken zaten, miste ik het bezig zijn met een verzameling. Ik besloot iets te gaan verzamelen wat voor weinig geld op de rommelmarkten kon worden gekocht en wat altijd door zou gaan, het werden McDonald's Happy Meal speelgoedjes. Na verloop van tijd kwamen daar ook allerlei dingetjes ('weggevertjes') bij die gratis bij supermarkten en benzinestations worden weggegeven. Ook heb ik een verzameling kleine kerststalletjes.

Hannie en haar verzameling Prentboek van Douwe Egberts in 2013

Ik heb geen grote Sinterklaas verzameling, maar in de loop der jaren zijn er toch diverse acties geweest over Sinterklaas en Zwarte Piet. Zo heeft Douwe Egberts van 2004 tot en met 2013 (dus 10 jaar achter elkaar) ieder jaar 3 Sinterklaas prentboeken uitgegeven. Voor de boeken werd dan steeds aan een BN'er gevraagd om het verhaal te verzinnen. Er werd een tekenaar verzocht om de tekeningen bij het verhaal te maken. In 2013 werden de verhalen verzonnen door prinses Laurentien van Oranje, André Kuipers en Ivo Niehe.
In 2014 werd de serie voortgezet door Unox. Nog steeds verschijnen ieder jaar 3 Sintboeken die gratis worden weggegeven bij producten bij Jumbo en C1000.
Ik heb de verzameling niet compleet. Van 2009 ontbreekt nog "Waar is Sinterklaas?" in mijn verzameling. Van 2015 t/m 2017 heb ik steeds maar 1 boek uit de serie.

Overzicht van Sinterklaas verzamelacties:

2004 tot heden Sintboeken van Douwe Egberts en later van Unox
2005 Club van Sinterklaas flippo's Super De Boer
2006 Club van Sinterklaas stempels Super De Boer
2007 Club van Sinterklaas Meezing cd's Super De Boer
2008 Pietenpret van Blokker
2008 Club van Sinterklaas Luisterboeken Super De Boer
2008 en 2009 Schoorsteen Pieten Plus
2010 Sparky handpoppen met Sinterklaas en Zwarte Piet (van Spar)
2011? Club van Sinterklaas kwartet van Pet's Place
2011 Rijm-Nijntjes van Bruna met Sinterklaas en Zwarte Piet
2012 Sinterklaas verzamelboek (Supermarkt Plus in Renkum en Jumbo in Oranjewoud)
2015 Sinterklaas buttons Plus
2015 Sinterklaas kwartetspel Albert Heijn Kampen

Plus in Schijndel:
2015 Sinterklaas en de geest in de verf
2017 Sinterklaas vriendenboekje

Van 2004 tot en met 2008 had Super De Boer supermarkten ieder jaar een actie van de Club van Sinterklaas. In 2005 was dit "Het grote boek van Sinterklaas". Het was een doeboek vol met puzzeltjes en spelletjes. Bij speciale actieproducten kreeg je metalen flippo's die je achterin het boek kon bewaren. Er waren 12 flippo's om te verzamelen. Na afloop van de actie hield een supermarkt in Schijndel een volle doos flippo's over. Het jaar daarna gaven wij op de verzamelbeurs een compleet setje van die flippo's weg aan de bezoekers die dat op prijs stelden. Bij de Supermarkt was opnieuw het boek te koop, maar deze keer geen actie met flippo's. Bij het boek zat een kartonnen kaart met daarin de 12 flippo's, maar deze keer dus niet van metaal. In 2006 was er een actie met Sinterklaas stempels. In 2007 werden er 10 Meezing ceedee's uitgegeven en in 2008 12 cd's met luisterboeken onder de titel Pieten Avonturen die je kon opbergen in een etui.

Actie van Super De Boer supermarkten in 2005 flippos Actie van Super De Boer supermarkten in 2008 luisterboeken
Actie van Super De Boer
supermarkten in 2005
- flippo's
Actie van Super De Boer
supermarkten in 2008
- luisterboeken

In 2008 en 2009 hadden Plus supermarkten een actie met Schoorsteen Pieten. De Schoorsteen Pieten waren hele kleine knuffelpietjes. In 2008 kreeg je bij aanvang van de actie bij € 25,00 aan boodschappen een hoed cadeau in de vorm van een schoorsteen. Bij € 15,00 aan boodschappen kreeg je een Pietje. Aan de schoorsteen zaten allemaal knoopjes genaaid en de Pietjes hadden een lusje van elastiek. Zo kon je de Pietjes aan de schoorsteen vastmaken. In 2009 kreeg je in de eerste week van de actie een Sinterklaas stoomboot hoed. De Pietjes van de 2e actie hebben kleine magneetjes in handen en voeten. Aan de boot zaten touwtjes waar je de Pietjes aan kunt hangen. In 2015 hebben Plus supermarkten nog een actie gehad met Sinterklaas buttons die je aan een Pieten pet kon schuiven.

Sinterklaas vriendenboekje
Actie van de Plus
supermarkten
- schoorsteen Pieten
Actie van de Plus
supermarkt in 2015
- buttons
Actie van de Plus
supermarkt Schijndel
in 2017

Schijndel, een plaats in Noord-Brabant heeft een zeer actieve Stichting Sinterklaas. Ieder jaar wordt er in Schijndel een Sinterklaas huis ingericht waar kinderen de zwarte Pieten aan het werk kunnen zien. Deze stichting organiseert de laatste jaren samen met de Plus supermarkt een zeer bijzondere verzamelactie. In 2017 gaven ze een Sinterklaas vriendenboekje uit. In het boekje was ruimte voor 96 stickers die je gratis bij de boodschappen kon krijgen en achterin was ook nog ruimte voor je eigen vriendjes. In 2015 hadden zij een stickerboek van Sinterklaas en de geest in de verf. Ze hebben ook al een Sinterklaas kwartet gehad. Helaas heb ik de acties uit Schijndel geen van allen compleet. Er zijn meer acties van Sinterklaas geweest die maar in enkele supermarkten zijn geweest, zoals het Sinterklaas verzamelboek uit Renkum en Oranjewoud.

Blokker heeft slechts zelden acties gehad van weggevertjes, maar in 2008 hadden ze wel een bijzonder leuke actie. De actie heette Pietenpret en je kon 8 figuurtjes verzamelen van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten. In de winkel kon je een grote kleur- en knutselplaat krijgen om een Sinterklaasboot van te maken. Op de boot kon je dan weer de 8 figuurtjes zetten. Als ik deze figuurtjes nog op een rommelmarkt tegenkom neem ik ze altijd mee. Ze vinden gretig aftrek door opa's en oma's die de zwarte Pieten discussie maar niets vinden en voor hun kleinkinderen echte Zwarte Pieten willen hebben om mee te spelen. Daarnaast zijn er nog diverse acties geweest waar ook een Sinterklaas bij zat, zoals: de Sparky handpoppen, Nijntjes en het Oranje Legioen.

Sparky handpoppen in 2010 Nijntjes in 2011

Als u nog iets leuks heeft voor deze verzameling kunt u contact met mij opnemen via of 06 - 1372 9837.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl